Kravet om forbud mot dyr i sirkus fikk bare 15 av 67 stemmer i Bergen bystyre mandag. Bare RV, SV, Venstre og en representant fra Ap stemte for et kommunalt forbud mot dyr på sirkus.

Under parolen «Ja til sirkus uten dyr» møtte rundt 20 demonstranter fra Dyrebeskyttelsen Bergen og Miljøpartiet De Grønne opp utenfor bystyresalen i Bergen mandag. Med seg hadde de underskrifter fra 300 bergensere som støtter kravet om dyrefrie sirkus. Men appellen ser ikke ut til å ha virket godt nok til å få med seg et flertall av de 67 folkevalgte representantene i Bergen bystyre.

– Dette er temmelig ambisjonsløst. Vi hadde håpet at Bergen kommune ville gå foran i kampen for dyrefrie sirkus, sier leder for Miljøpartiet De Grønne i Bergen, Sondre Båtstrand, til NTB.

Med 120-140 reisedøgn i sesongen, fastlenket i små transportvogner, mener han det er klart at dyr i sirkus lider.

– De store sirkusene har millionomsetning, til tross for at de ikke har dyr i sine numre. Det viser at publikum kommer selv om de ikke får se løver og elefanter, sier Båtstrand.

Både i Belgia og Storbritannia har 90 kommuner innført lokale forbud og tar ikke imot sirkus som bruker dyr, ifølge Båtstrand.

Bergen bystyre vil ikke forby dyr på sirkus.
Silje Katrine Robinson