I dag ble det kjent at SV slutter seg til mistillitsforslaget fra Rødt mot byråd Lisbeth Iversen (KrF). Forslaget behandles i bystyret mandag.

Bakgrunnen for den sviktende tilliten er Iversens håndtering av situasjonen i Bydrift Bergen KF. SV mener Bergens klima, miljø og byutviklingsbyråd i denne saken ikke har overholdt sin opplysningsplikt overfor bystyret.

Enig i kritikken

Arbeiderpartiet vil imidlertid ikke kaste KrF-byråden.

– Vi er enig i kritikken, men vi vil ikke stemme for forslaget, sier gruppeleder Terje Ohnstad.

– Vi kan ikke fremme mistillitsforslag hver gang vi er misfornøyde med en byråd, da ville det skjedd i annethvert bystyremøte. Konsekvensen ville blitt at når forslaget blir nedstemt, kan det oppfattes som at bystyret har tillit til byråden. Selve saken og redegjørelsen fra Ernst & Young er alvorlig nok, sier Ohnstad.

Han forventer at byrådet kommer tilbake med en redegjørelse om problemene i Bergen Bydrift KF.

Direktører gikk, Iversen ble BT skrev før jul om hvordan Bydrift har tapt titalls millioner på en intern kontrakt i kommunen og om at en rapport fra Ernst & Young beskriver en kultur av mistillit og krangling mellom kommunale foretak og etater. Det endte med at Kjersti Skaar måtte gå av som direktør for det kommunale foretaket.

Rapporten fra Ernst & Young ble for øvrig offentliggjort tidlig i januar etter at opposisjonen har kommet med sterk kritikk mot at byrådet hemmeligholdt den. Rødt fremmet mistillitsforslaget 28. januar. Nå følger SV opp.

«Byråd Iversen sier selv at hun har kjent til situasjonen i Bergen bydrift fra april 07, men har unnlatt å informere Bergen bystyre om forholdene», skriver SV i en pressemelding.

SV peker også tilbake på håndteringen av Giardia-saken og viser til at den gang var det fagdirektør Ivar Kalland i Bergen Vann KF som tok sin hatt og gikk.

«Mikke Mus»

Felles for begge direktørene er at de har hatt Lisbeth Iversen som fagbyråd.

«I parlamentarismen er det byråden som er ansvarlig, men hittil i den «bergenske parlamentarismen» er det kun administrativt ansatte i kommunen som er blitt ansvarliggjort», står det i SVs pressemelding.

Giardia-saken fikk BT til å kreve Iversens avgang på lederplass 21. mai 2005. Avisen fikk støtte fra professor Frank Aarebrot som mente saken viste at Bergen styres av en «Mikke Mus-parlamentarisme», og at det ikke ville vært noen tvil om at Iversen måtte ha trukket seg, hadde Bergen fulgt mønsteret fra statlig parlamentarisme.

Lisbeth Iversen vil ikke kommentere realitetene i saken overfor bt.no.

– Jeg skal redegjøre for alt når vi besvarer mistillitsforslaget. Utover det vil jeg bare si at Bydrift har hatt et styre jeg har forholdt meg til, sier Iversen.

Hva synes du om kritikken fra opposisjonen? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor.

Odd Mehus (arkiv)