I 1991 ble Ohnstad valgt inn i Bergen bystyre som nummer 16 av Arbeiderpartiets 30 representanter. Men da hadde han allerede bak seg fire år som leder av Arbeiderpartiet i Bergen.

I løpet av tiden i bystyret har han vært gruppeleder for partiet i elleve år, og varaordfører i tre år.

Mandag meddelte Ohnstad nominasjonskomiteen at han ikke ønsker gjenvalg til bystyret i neste års kommunevalg. Det betyr at en av de mest rutinerte Ap-politikerne gir seg i lokalpolitikken.

— Nok er nok

— Jeg føler at nok er nok. Etter 24 år i lokalpolitikken er det på tide å gi seg. Jeg blir 60 år neste år, og ønsker å gjøre noe annet, sier Ohnstad.

Han har i sin tid som heltidspolitiker hatt permisjon fra jobben som distriktssekretær i Fellesforbundet Hordaland.

— Dermed er jeg i den heldige situasjon at jeg har en jobb å gå til. Jeg får gå i dialog med dem om hva de vil bruke meg til. Det er jo over ett år til, så jeg stresser ikke med det, sier Ohnstad.

I 2007 var Terje Ohnstad Aps byrådslederkandidat. I 2003 var han ordførerkandidat. Begge gangene endte Ap uten makt.

— Nå har jeg vært igjennom to valg uten å komme i posisjon. Da er det naturlig at partiet finner noen andre kandidater som kan toppe listen ved neste valg, sier 59-åringen.

- Hvilke kandidater tenker du på da?

— Nei, det er opp til nominasjonskomiteen. Men i tillegg til nye navn, bør vi ha noen erfarne lokalpolitikere på listen. Jeg vet ikke hva Ruth Grung vil svare, men hun har mange gode kvaliteter. Mange har også pekt på Harald Schjelderup, og jeg synes han er en veldig god kandidat.

- Økt konfliktnivå

Denne uken tilbringer Ohnstad på hytten i Sogn med barnebarna. Når han kommer tilbake, venter fortsatt ett år til som gruppeleder i det største opposisjonspartiet. 59-åringen ser frem til det siste året, men synes stemningen i bystyret har forandret seg siden inntredenen i 1991.

— Parlamentarismen, som ble innført i 2000, har gjort konfliktene mellom opposisjon og posisjon skarpere. Jeg hadde håpet på tettere samarbeid mellom partiene om saker som er viktige for Bergen, men det har ikke vært lett når byrådet har erklært krig mot den rød-grønne regjeringen, sier han.

Ohnstad mener likevel at Ap lokalt har fått gjennomslag for mye overfor regjeringen, og viser blant annet til bevilgningene til nytt Odontologibygg, nytt bygg til Høyskolen i Bergen og Gulating lagmannsrett.

Kamp om toppvervet

Ohnstads beslutning betyr at nominasjonskomiteen, ledet av stortingsrepresentant Per Rune Henriksen, nå må finne en ny toppkandidat foran neste års valg.

— Ohnstad har gjort en formidabel innsats i partiet, men jeg respekterer avgjørelsen han nå har tatt, forteller Henriksen.

Han sier Ohnstad «har gjort en kjempejobb».

— Han har vært med i 24 år. Men som han selv sier. En gang må det være slutt. Vi har flere kandidater som kan overta, men det er jo litt spesielt når en så fremtredende politiker gir seg, sier Henriksen.

Ved forrige valg var Ruth Grung Aps annenkandidat. BT fikk ikke tak i Grung i går kveld.

Sterke krefter i Ap har lansert tidligere rådgiver for byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen, Harald Schjelderup, som en ny toppkandidat for Ap i Bergen.

Også den nåværende politiske rådgiveren til Strøm-Erichsen, Heidi Rosendahl Lindebotten, har stilt seg til disposisjon for valgkomiteen.

- Bergen mister sin politikernestor

Superlativene satt løst da gamle samarbeidspartnere i går fikk beskjeden om at Terje Ohnstad gir seg i politikken.

Oddny Miljeteig, gruppeleder for SV Bergen ble litt perpleks da BT ringte henne på ferie i Nord-Norge.

— Nå har han bestemt seg, ja vel, sier hun og fortsetter:

— Dette blir et tap for Bergen, det rød-grønne samarbeidet og bystyret. For ikke å snakke om kulturen i bystyret. Terje er en svært saklig mann, og han bryr seg om alle. Jeg syns dette er trist, forteller hun videre.

SV-lederen karakteriserer Ohnstad som en nestor i bergenspolitikken

— Han er en raus politiker og det finnes ikke revestreker i han. Det er noe med bakgrunnen fra fagbevegelsen og det at han har levd et reelt liv før han kom inn i politikken. Han er den direkte motsatsen til broiler som en kan komme. Det vokser ikke mange som han som på trær.

- Klokt at folk gir seg

Selv om Miljeteig mener at bystyret nå taper en nestor, mener hun likevel det er klokt at folk gir seg, men:

— Man trenger folk som han i bystyret og bypolitikken. Man trenger historiebærere. Det er sunt for demokratiet å ha historie og nyvinning. Jeg setter han veldig høyt, både personlig og hele SV-gruppen i Bergen.

Kjersti Toppe satt i bystyret med Ohnstad i seks år. I fjor byttet hun bort stolen i bystyret til fordel for Stortinget etter valget.

— Nåååh, gir han seg? Nei, hva skal man si. Jeg har jobbet masse med ham. Men han har holdt på lenge, så han må få lov til å gi seg, sier en overrasket Toppe.

Også hun har kun lovord å gi til Ap-politikeren.

— Jeg har bare positive ting å si om ham, både som samarbeidspartner og som person. Han har gjort mye for sitt eget parti, selv om han ikke alltid har vært frontperson, sier hun.

Hun minnes tilbake til tiden i bystyret.

— Jeg satt alene i bystyret og har lært mye av han. For eksempel var ikke finanssaker min sterkeste side, og han har drevet voksenopplæring på meg, ler hun.

Send din avskjedshilsen til Ohnstad her: