I 1991 ble Ohnstad valgt inn i Bergen bystyre som nummer 16 av Arbeiderpartiets 30 representanter. Men da hadde han allerede bak seg fire år som leder av Arbeiderpartiet i Bergen.

I løpet av tiden i bystyret har han vært gruppeleder for partiet i elleve år, og varaordfører i tre år.

Mandag meddelte Ohnstad nominasjonskomiteen at han ikke ønsker gjenvalg til bystyret i neste års kommunevalg. Det betyr at en av de mest rutinerte Ap-politikerne gir seg i lokalpolitikken.

— Nok er nok

  • Jeg føler at nok er nok. Etter 24 år i lokalpolitikken er det på tide å gi seg. Jeg blir 60 år neste år, og ønsker å gjøre noe annet, sier Ohnstad.

Han har i sin tid som heltidspolitiker hatt permisjon fra jobben som distriktssekretær i Fellesforbundet Hordaland.

— Dermed er jeg i den heldige situasjon at jeg har en jobb å gå til. Jeg får gå i dialog med dem om hva de vil bruke meg til. Det er jo over ett år til, så jeg stresser ikke med det, sier Ohnstad.

I 2007 var Terje Ohnstad Aps byrådslederkandidat. I 2003 var han ordførerkandidat. Begge gangene endte Ap uten makt.

  • Nå har jeg vært igjennom to valg uten å komme i posisjon. Da er det naturlig at partiet finner noen andre kandidater som kan toppe listen ved neste valg, sier 59-åringen.
  • Hvilke kandidater tenker du på da?
  • Nei, det er opp til nominasjonskomiteen. Men i tillegg til nye navn, bør vi ha noen erfarne lokalpolitikere på listen. Jeg vet ikke hva Ruth Grung vil svare, men hun har mange gode kvaliteter. Mange har også pekt på Harald Schjelderup, og jeg synes han er en veldig god kandidat.

- Økt konfliktnivå

Denne uken tilbringer Ohnstad på hytten i Sogn med barnebarna. Når han kommer tilbake, venter fortsatt ett år til som gruppeleder i det største opposisjonspartiet. 59-åringen ser frem til det siste året, men synes stemningen i bystyret har forandret seg siden inntredenen i 1991.

  • Parlamentarismen, som ble innført i 2000, har gjort konfliktene mellom opposisjon og posisjon skarpere. Jeg hadde håpet på tettere samarbeid mellom partiene om saker som er viktige for Bergen, men det har ikke vært lett når byrådet har erklært krig mot den rød-grønne regjeringen, sier han.

Ohnstad mener likevel at Ap lokalt har fått gjennomslag for mye overfor regjeringen, og viser blant annet til bevilgningene til nytt Odontologibygg, nytt bygg til Høyskolen i Bergen og Gulating lagmannsrett.

Kamp om toppvervet

Ohnstads beslutning betyr at nominasjonskomiteen, ledet av stortingsrepresentant Per Rune Henriksen, nå må finne en ny toppkandidat foran neste års valg.

  • Ohnstad har gjort en formidabel innsats i partiet, men jeg respekterer avgjørelsen han nå har tatt, forteller Henriksen.

Han sier Ohnstad «har gjort en kjempejobb».

— Han har vært med i 24 år. Men som han selv sier. En gang må det være slutt. Vi har flere kandidater som kan overta, men det er jo litt spesielt når en så fremtredende politiker gir seg, sier Henriksen.

Ved forrige valg var Ruth Grung Aps annenkandidat. BT fikk ikke tak i Grung i går kveld.

Sterke krefter i Ap har lansert tidligere rådgiver for byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen, Harald Schjelderup, som en ny toppkandidat for Ap i Bergen.

Også den nåværende politiske rådgiveren til Strøm-Erichsen, Heidi Rosendahl Lindebotten, har stilt seg til disposisjon for valgkomiteen.

FERDIG MED BYSTYRET: I 19 år har Terje Ohnstad sittet i bystyret for Arbeiderpartiet, de siste elleve av dem som gruppeleder. Det betyr at han har vært med på rundt regnet 200 bystyremøter. Til neste år er det slutt på karrieren i bystyret. - Alt til sin tid, sier Ohnstad. ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ