— Bedre å sitte i posisjon i Os enn å drive utspillspolitikk i Oslo, sier han.

I forkant av Fremskrittspartiets landsmøte neste helg, har Søviknes funnet det riktig å gi klar beskjed om sine planer i årene som kommer.

— Jeg kommer ikke til å sikte meg inn på stortingsvalget i 2009, såfremt vi får mulighet til å fortsette i posisjon i Os, sammen med Høyre, sier Søviknes, som har vært ordfører i Os siden 1999.

Både i fjor vår og i høst ble det spekulert i om den tidligere nestlederen var på vei tilbake til rikspolitikken. Avtroppende partileder Carl I. Hagen skrøt av Søviknes og kalte ham et godt statsrådsemne. Siv Jensen utnevnte Søviknes til leder for partiets kommunalpolitiske utvalg, som spiller en nøkkelrolle i utformingen av Frps strategi foran kommunevalget.

Prioriterer barna

— Det er mange som har antydet muligheten, og jeg har ikke avvist det helt. Men nå synes jeg det er greit for partiorganisasjonen og velgerne at jeg tydeliggjør mitt standpunkt, sier Søviknes.

Han gir to hovedårsaker til valget han har tatt:

— Jeg har to små hjemme nå, og da er ikke pendling til Oslo særlig forlokkende. Valget er tatt i samråd med mine nærmeste, sier 38-åringen.

Søviknes har en sønn på to måneder og en tre år gammel datter.

— Dessuten er det å sitte som ordfører i en mellomstor kommune som Os spennende og utfordrende. Her får du sett resultatene av vedtakene som gjøres, sier han.

Samtidig refser Søviknes den politiske kulturen rundt Stortinget og nasjonale medier.

— Rikspolitikk består i stor grad av å kjempe om spalteplass og delta i debattprogrammer på TV. Jeg tror ikke jeg ville ha trives med den type utspillspolitikk lenger, etter å ha sittet i posisjon så lenge.

Sex-skandalen hemmer

Søviknes var på vei mot en lysende karriere da det vinteren 2001 ble avslørt at han hadde hatt sex med en 16 år gammel deltaker på et FpU-møte. Os-ordføreren måtte trekke seg som nestleder i partiet, og holdt seg helt unna nasjonal politikk i flere år.

Seks år senere føler han fortsatt at skandalen ville vært hemmende.

— Det har ikke vært en utløsende årsak akkurat nå. Men det er jo en vurdering om hva det koster å stikke hodet frem igjen. Ikke så mye for egen del, men for de rundt meg og spesielt for ungene. I 2009 vil datteren min være fem år, og da begynner hun etter hvert å følge med i mediebildet, sier Søviknes.

Åpner for statsrådspost

— Er du sikker på at du ikke vil ombestemme deg?

— Ja. Man kan ikke vingle med sånne beslutninger.

— Men hvis Frp kommer i regjeringsposisjon etter valget i 2009, og du får en telefon fra påtroppende statsminister. Hva sier du da?

— Det er jo helt hypotetisk. Jeg har ikke brukt tid til å vurdere det.

Ved forrige kommunevalg fikk Frp formidable 45,7 prosent i Os. Rent flertall fremstår som et naturlig mål til høsten.

— He, he. Nei, så dristige tør vi ikke være. Vi har sagt at målet er å gjøre det like bra som forrige gang, sier Søviknes.

VIL HA FIRE NYE ÅR: Terje Søviknes har vært ordfører i Os i åtte år, og lover nå å sitte i fire år til dersom han blir gjenvalgt til høsten. At lokalpolitikerne er bundet på hender og føtter, vil han ikke gå med på. - Nei, vi har masse handlingsrom. Ikke minst dersom man bruker muligheten til offentlig-privat samarbeid, sier Søviknes. I går kurset han tillitsvalgte i Frp foran kommunevalget.
KNUT EGIL WANG