Etter det BT kjenner til ligger nemlig Sotrasambandet inne i første periode av den utgaven av Nasjonal transportplan (NTP) som strekker seg fra 2014 til 2024.

Sikre kilder i regjeringsapparatet forteller at det kommer oppstartsmidler til veiprosjektet innen 2018.

Det betyr at målet om å starte bygging i 2017 er i rute – og at ny firefelts bro kan stå klar rundt 2021.

Meldingen som foreløpig ikke er gjort kjent lokalt vil få god mottakelse hos lokale veientusiaster.

Frem til nå har nemlig sambandet alltid ligget langt fremme i tid i de nasjonale samferdselsplanene. Lokalt har man slitt med å komme til enighet om hvilke traseer og hvilken type bro man skal gå for.

Kommer tidlig

Slik BT forstår det har Sotrasambandet hatt den høyeste prioriteten i Samferdselsedepartementet, hvor prosjektet ansees som blant de aller viktigste i bergensregionen.

Køene over sundet har skapt frustrasjoner for beboere, bussjåfører og næringsliv i en årrekke. Tirsdag denne uken var det en ny person som meldte seg på i klagekøen. På vei til Sund møtte kommunal— og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) på køen. Da tok hun bilde av bilene og skrev følgende tekst til bildet:

«Møtte køen frå Sotra på veg til Biomega i Sund, sjøl om klokkka nærmet seg ni. Her må noko gjerast!»

— Vi får nok smøre oss med tålmodighet i et par dager til før vi kan si hva som kommer og ikke kommer i transportplanen. Nå er det få timer igjen, og vi teller timer til vi kan presentere fasiten. Jeg gleder meg til en stor dag, sier Liv Signe Navarsete til BT.

Pressekonferanse

Fredag vil de tre rødgrønne partiene kalle inn til pressekonferanse i Bergen i forbindelse med lanseringen av NTP.

Politisk rådgiver for samferdselsminister Marit Arnstad (Sp), Sigrid Brattebø Handegard, vil heller ikke si noe om Sotrasambandet.

— Vi kommenterer ingenting før pressekonferansen som er på fredag, er hennes korte svar.

I Statens vegvesens forslag til NTP i fjor, lå det også inne penger til Sotrasambandet. I det mest ambisiøse forslaget tilsa det en økning av bevilgningene på 45 prosent. Statens vegvesen foreslo da å gi 500 millioner kroner i første periode og 2,5 milliarder i siste seks årsperiode.

Bør ny Sotrabro bygges? Si din mening i kommentarfeltet!

HINT: Med denne meldingen på Twitter tirsdag antydet Navarsete at hun ønsket å gjøre noe med Sotra-køene.