Tre uker er gått siden Sigmund Gravdal (65) ble funnet slått til døde, i sitt eget hjem på Sandvoll i Kvinnherad.

To kvinner har siden sittet fengslet, siktet for forsettlig drap. En 47 år gammel kvinne har i avhør innrømmet at hun slo Gravdal i hodet med en slegge, men hevder det var i selvforsvar.

Hennes 36 år gamle venninne har erkjent å ha vært i huset drapsdagen og kvelden før, men har helt siden pågripelsen nektet for å ha noe med drapet å gjøre.

47-åringen skal ha gitt en forklaring som styrker venninnens versjon. Hun har forklart at 36-åringen var ute da drapet skjedde.

Vil be om løslatelse

Den yngste kvinnens forsvarer ønsker ikke å kommentere BTs opplysninger, men varsler at han vil begjære henne løslatt under fengslingsmøtet i neste uke.

— Jeg kan ikke se at politiet har noen grunn til å holde henne lenger. Den andre kvinnen har tilstått å ha drept Gravdal, og det er ikke bevist at min klient har vært i huset da drapet skjedde. Det er heller ingen fare for bevisforspillelse, sier forsvarer Frode Skogvold. Han viser til at isolasjonsperioden for de to gikk ut allerede for en uke siden.

DNA-prøver

Politiet avventer nå svar fra Folkehelseinstituttet på DNA-prøver som ble sikret på åstedet. Prøvene kan bidra til å slå fast om bare én person, i tillegg til drapsofferet, var til stede da drapet skjedde.

— Hvis heller ikke de tekniske bevisene kan knytte min klient til åstedet og handlingen, ser jeg i hvert fall ingen grunn til at hun skal holdes fengslet videre, sier Skogvold.

Neste fredag går fengslingsperioden ut for begge de to siktede kvinnene, og politiet venter prøvesvar innen da. Formelt er begge siktet for forsettlig drap, men politiet utelukker ikke at siktelsen for den 36 år gamle kvinnen kan bli nedjustert til medvirkning.

— Begge har vært i huset. Men vi har fortsatt ikke en fullstendig oversikt over akkurat hva som skjedde da han ble drept, og om begge var til stede eller ikke, sier politiførstebetjent Carl-Petter Leganger. Han er taktisk etterforskningsleder i saken.

- Nødverge et tema

Leganger vil ikke kommentere hva den eldste kvinnen har forklart i avhør. Til nå har politiet gjennomført tre avhør med den 36-årige kvinnen, to med 47-åringen.

— Vi skal avhøre begge på nytt i neste uke, sier Leganger.

Så langt har rundt 20 personer vært inne til avhør hos politiet. Flere av disse vitnene har observert kvinnene på Sandvoll i tiden før og etter drapet.

Den eldste av de to har forklart at Sigmund Gravdal kom med seksuelle tilnærmelser mot henne i stuen. Da disse ble avvist, skal han ha gått til angrep, har hun forklart.

Gravdal ble funnet på gulvet i sin egen gang. I nærheten av avdøde lå blant annet en hammer, en blodig øks og en slegge.

47-åringens forsvarer, Odd Arild Helland, har tidligere uttalt at nødverge kan bli et tema. Nå håper han at de tekniske undersøkelsene vil bidra til å styrke kvinnens forklaring.

De to kvinnene, som opprinnelig er fra Kvinnherad, hadde drukket alkohol sammen med 65-åringen i timene før drapet. Den yngste av dem har forklart at hun fant mannen død utpå ettermiddagen 25. juli.