Det opplyste divisjonsdirektør Frank Almaas i Siemens i Bergen tingrett i går.

I 2003 punget Siemens ut med 37.000 kroner, året etter 81.000 kroner. I tillegg kom lunsj— og middagsregninger på varierende beløp under oppholdene.

— Vi betalte en samleregning for rommene både i 2003 og 2004, forklarte divisjonsdirektør Almaas i retten.

Overraskende

Han fortalte at dette ikke var forhåndsavtalt, og at regningene kom overraskende på ham begge årene da han skulle sjekke ut fra hotellet.

— Min kollega Hans Lødrup og jeg bestemte oss likevel for å betale dem, sa Almaas.

Senere belastet de Siemens for dem.

— Vurderte dere å ettersende regningen til dem som hadde bodd på rommene? spurte aktor Randi Gabrielsen om?

— Nei. Vi fortalte dem ikke at vi tok regningen.

— Kan deltakerne ha betalt noe selv?

— Det er vi usikre på.

Karlsviks navn på listen

For 2003 forelå det en detaljert navneliste over hvem Siemens betalte for. Der sto også Atle Karlsviks navn. Den bedrageritiltalte admiralen har tidligere fortalt at han «mente han betalte hotellet selv». Han leverte ikke bilag fra hotellet sammen med reiseregningen sin, men krevde utbetalt nattillegg for overnattingene på golfhotellet i Alicante.

— Det ga meg et lite overskudd, forklarte han det med.

Karlsviks tidligere sjef, Kjell-Birger Olsen, generalinspektør for Sjøforsvaret, sto også på listen Siemens betalte rommet for. Også han har i retten forklart at han betalte oppholdet selv. Det samme har andre turdeltakere sagt.

Taus statsadvokat

Statsadvokat Randi Gabrielsen ville i går ikke svare på BTs spørsmål om det vil bli iverksatt politietterforskning rundt disse vitnemålene.

— Jeg har ingen kommentar til hva disse vitnene tidligere har forklart, sier hun.

Viseadmiral Jan Reksten og flaggkommandør Arne Morten Grønningsæter fra Forsvarsdepartementet deltok også på golfturene. De forklarte seg etter Almaas. Begge sa de reagerte på at turen ble så billig.

— Vi trodde det skyldtes at initiativtakeren til turene, Kjell Arne Bratlie, kjente hotelleieren svært godt, og at vi bodde nesten gratis, sa de.

Reagerer sterkt

— Først de to-tre siste ukene er jeg blitt kjent med at Siemens kan ha tatt regningen. Det reagerer jeg sterkt på, forklarte Jan Reksten, en av de øverste forsvarstoppene i Norge.

Tre av de om lag ti deltakerne på golfturene til Alicante i 2003 og 2004, var i aktiv tjeneste på det tidspunktet, Atle Karlsvik, Reksten og Grønningsæter. Kjell-Birger Olsen var fortsatt forsvarsansatt i 2003, men deltok som pensjonist i 2004.

De to Siemens-sjefene valgte å stå over golfturen til Spania i 2005, men var med igjen i fjor og i år.

— Da tok vi ikke regningen, forklarte divisjonsdirektør Frank Almaas.

BODDE GRATIS: Siemens tok hotellregningen da Atle Karlsvik og andre admiraler spilte golf i Spania i 2003 og 2004. ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN

BODDE GRATIS: Siemens tok hotellregningen da Atle Karlsvik og andre admiraler spilte golf i Spania i 2003 og 2004. ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN
Larsen, Bjørn Erik