– Det er første og siste gang jeg gjør dette!

May Britt Lyssand ler. I vognen sitter fem år gamle Natalie og holder på å sovne. Store handleposer omkranser datteren, noe er gaver, men det meste har May Britt Lyssand kjøpt til seg selv og huset.

Rundt oss går kassaapparatene varme. Pip. Pip. Pip. Køen er betydelig både foran og bak kassene, for ikke å snakke om is— og pølsekøen. Mange har tenkt som May Britt denne søndagen to uker før jul.

– Mye tull

– Det er jo litt tidsfordriv, samtidig har jeg fri og tenkte å få gjort en del ting her ute. Jeg har kjøpt alt mulig tull, og litt presanger, men mye av det har jeg tenkt å kjøpe lenge, forsikrer Lyssand.

Middagen har de spist på IKEA, det var det første de gjorde da de kom i halvtretiden. Før de skal reise hjem til Olsvik, må Natalie få seg en softis. Hun er helt kjørt der hun sitter i vognen og glipper med øynene.

Det er trangt ved utgangen. Folk sjonglerer barnevogn, handlevogn, unge på armen og softis i hånden med imponerende presisjon.

Ute øser regnet ned.

Farlig julehandel for menn Der står tre turbusser parkert. To har kjørt fra Sogndal, én fra Førde. IKEA spanderer busstur for å sikre seg sin del av sogningene sine julepenger. Tre og en halv time buss hver vei, tre og en halv time til handling. Alle bussene er fulle. De aller fleste passasjerene er kvinner.

– Jeg har reist med venninner, mannen får ikke være med, sier Eva Ramsdal fra Førde.

Det er han nok glad for. Ifølge den tyske avisen Bild am Sonntag truer julehandelen menns helse. Både hjerterytme og blodtrykk øker faretruende etter hvert som butikkene nærmer seg.

Slik er det ikke for de handlende fra Sogn. Hver time åpner sjåføren bussen for at de handlende skal kunne kvitte seg med varer før de handler enda mer. May Britt Buhaug er fra Luster, og har kjøpt julepynt og sjokolade, og bitte litt presanger.

– Mest til meg sjøl, innrømmer hun.

Massasje mot stress Tilbake i varehuset. Det finnes løsninger også for dem som ikke er så glad i handling og køgåing. I annen etasje har massør Preben Ellingsen en liten krok. «Her kan du stresse ned med fem minutter energimassasje», frister IKEA med. Kun om søndagen, vel å merke.

– Fantastisk, sier Jostein Eldøy fra Stord.

Ifølge tyske Bild am Sonntag gruer 70 prosent av menn på julehandel seg så mye til handlingen at stressnivået er forhøyet allerede før de kommer til inngangsdøren.

Kanskje kjenner Jostein Eldøy seg igjen. Han kom hit med konen for «flere timer siden» og har forlatt henne i hylleavdelingen på IKEA. Han er lei av handling.

– Det har jeg vært helt siden jeg fikk beskjed om at vi skulle reise hit, sukker han, takker for massasjen og går for å lete etter konen.