Mannen som omtales slik, heter Harald Andersen og er best kjent som lensmann i Laksevåg. Den røslige kroppen har rukket å utrette mer enn et gjennomsnittsmenneske i løpet av sine 60 år i det bergenske landskapet: Fotballkeeper i Brann og Sandviken, styremedlem i Brann, båtmann, hundemann, skyssbåteier og skipper.

Men først og fremst har Harald Andersen markert seg som en uredd, nytenkende og samfunnsengasjert lensmann i Laksevåg. En hel bydel er blitt et mer positivt og trygt sted å bo i, takket være hans foregangsarbeid. Loddefjord og Vadmyra slet med mye kriminalitet og sosial elendighet da Harald Andersen kom til Laksevåg lensmannskontor for mer enn 20 år siden.

Et varmt hjerte

Neste torsdag blir laksevåglensmannen, som etter politireformen har den offisielle tittelen politiinspektør, pensjonist. I går hadde han invitert til en markering på lensmannskontoret. Det ble en riktig hyggelig stund. Shantykoret Navy Vocalis var med og fikk opp stemningen.

Politimester i Hordaland politidistrikt, Ragnar Auglend hadde «lovlig» fravær, grunnet at kongeparet var i byen. Men Auglend hadde sørget for å sende en meget personlig hilsen på video. Han sa, mellom annet, at Harald Andersen er Politimann med stor p. Frittalende, dyktig, ukonvensjonell og noen ganger kontroversiell. Men bak Andersens røffe fasade banker det alltid et varmt, samfunnsengasjert hjerte.

Pepper og resultater

Harald Andersen har aldri lagt fingrene imellom når du har uttalt seg.

— Har du fått mye pepper?

— Ja, selvfølgelig. Men så har jeg da også oppnådd resultater, sier han.

På spørsmål om hva han nå skal fylle tiden med etter 46 år i politiet, sier han:

— Nå skal jeg gjøre alt det jeg ikke har fått tid til med hus, hytte, bil og båt - og meg selv.

Andersens, lo godt og mye av muntre historier fra hans virke gjennom 46 år i politiet. Helt til venstre i bildet sitter tidligere informasjonsmedarbeider i politiet Trygve Hillestad. I midten Tore Salvesen som overtar etter Andersen.
Christiansen Roar