.

TRULS SYNNESTVEDT truls.synnestvedt@bt.no

Ballonger og flagg viser vei langt nede i Hans Hauges gate. Gjennom vinduene i nummer 3 kan du høre «Dar kjem dampen, gamle dampen, dingelingelingelingeling».

Sunget av spede Ladegården-stemmer, mixet med velstelte mannfolkbasser.

For hedersgjester i barnehagen på jubileumsfesten er Shantykoret Cape Horn. Iført blå blazere og røde slips har femten staute mannfolk pluss Erling Kongsvik på trekkspill tatt turen fra Danckert Krohn Seniorsenter i Kong Oscars gate til Ladegården, for å synge om Anne Madam og Madam Felle. Sammen med ungene i barnehagen.

– Se så fine de e`, peker styrer Elin Vik på de utkledde ungene, og bærer inn fatevis med festmat – sjokolademus-kanapéer.

Ungene er kledd slik de kanskje så ut da stedet het Ladegaardens Børneasyl en gang på 1880-tallet, og var en av Norges aller første barnehager.

Og da det i asylets «Grundregler» het at «Asylets Bestemmelse er at støtte ubemidlede Familieforsørgere navnlig af Arbeiderklassen i deres Arbeide for at ernære sig selv ved at optage de mindre Børn til tilsyn om Dagen, medens Foreldrene ere på Arbeide».

– To ganger i det siste har vi vært og sunget for de eldre i Danckert Krohn Seniorsenter. De får tårer i øynene når ungene synger «Dar kjem dampen», forteller Elin Vik.

«Eg sønger om Bergen¿» Stor oppmerksomhet får 91 år gamle shantykorist Knut Weiberg, som gikk i skomakerlære i barnehagens hus så tidlig som i 1921, for 80 år siden.

– Og jeg har ikke vært her siden, ikke på åtti år, ikke før i dag, forteller han, og får hilse på barnehagens yngstemann, 90 år yngre Frede Emil Warolin.

«Eg sønger om Bergen, den snurrige by¿», stemmer 91-åringen i, og Frede Emil lytter andektig og tålmodig. 16 vers kan Knut Weiberg utenat av denne sangen, men nøyer seg med fire-fem i denne omgang.

I Shantykoret har han sunget så lenge det har eksistert, i ca. 25 år.

Fester en hel uke I en hel uke til ende, nesten, markerer Ladegården barnehage sitt 115-års jubileum.

For eksempel med garnbinding og spinning. Film og teater. I dag skal foreldre og barn gå i «lyktetog» i strøket sammen med Sandviken musikkorps.

Men fem år gamle Kristoffer er ikke i tvil.

– Det aller gøyeste e` is og sånn!

MIXED DOUBLE: Shantykoret Cape Horn og Ladegården barnehage sang så det ljomet i strøket.(Foto: Roar Christiansen)