ANNE-GRETHE DAHL

Spenningen er til å ta og føle på da vi ankommer baren Femte i Andre på Strandkaien presis klokken 14. De deltakende bartenderne, alle medlemmer av Norsk Bartender Forening, vandrer hvileløse omkring i lokalene. Ved bordene sitter familie og venner, alle like håpefulle til at akkurat deres bartender skal klare kvalifiseringen. Det er like før konkurransestart i «cocktail pre dinner».

Vi griper fatt i bartender Hans Bru, innehaver av Femte i Andre Bar, og spør hvorfor det henger hvite gardiner foran vinduene inn til den røykfrie avdelingen:

— Der inne sitter dommerne. Gardinene er der for at de ikke skal kunne se hvem som mikser hvilken cocktail, forklarer han og smetter bak bardisken. Setter på litt beroligende muzak:

— Ja, vi må få roet nervene litt, sier han lett nervøst.

To og to i ilden

Så reiser seksjonsleder Elisabeth Børø Fugleberg i Norsk Bartender Forening, seksjon Vestenfjeldske, seg, klapper i hendene og roper myndig:

— OK, er dere klare?

De to første bartenderne går høytidelig bak bardisken. Setter fem cocktailglass foran seg på disken. Fyller dem med klirrende kalde isbiter; glassene må være isnende kalde under tilberedningen.

Seksjonslederen hever stemmen enda et hakk:

— Start miksing!

Stillheten er total. De to konkurrerende heller ut isbitene og setter glassene tilbake på disken. Så enten rører, blender, el.shaker, håndshaker eller heller de cocktailgodsakene direkte i de fem glassene. De kan blande til sammen fem forskjellige ingredienser i cocktailen. Foran seg har de hver sin tekniske dommer som følger med på hver minste detalj:

Hvordan de to presenterer flaskene mot publikum, behandler is- og barutstyr og tømmer smeltet vann fra shaker eller mikseglass etter kjøling. Om de søler med ingrediensene, benytter over- eller underskjenking, hvordan garnityren er laget og behandles, helhetsinntrykket, effektiviteten og selvsikkerheten til deltakerne, hvorledes de behandler glassene og tiden som brukes.

Fargerikdom

De to første er ferdige med miksingen og hever glassene, en melkehvitt cocktail med et knallrødt cocktailbær oppi - og en irrgrønn dandert med grønn squash.

Tilskuerne klapper begeistret, de to tekniske dommerne noterer og noterer og ser svært alvorlige ut. Et glass går til utstilling på bardisken, de fire andre forsvinner inn til dommerne bak gardinene. Vær så god, neste par ut:

To nye håpefulle stiller seg bak disken, plasserer fem nye glass hver med nye klirrende isbiter oppi og ut av igjen. Det mikses og danderes, forklares og fordypes. Konsentrasjonen er intens.

To nye cocktailglass heves mot taket, denne gang en lakserosa lekkerbisken og en med gylden lød lekkert dandert med en klynge ripsbær.

Ny begeistret klapping. Så to nye bartendere bak bardisken. Og to til. Og to til. Til slutt har de til sammen 20 dommerne bak gardinene prøvesmakt seg gjennom alle de tolv cocktailene og avgitt sine poeng.

Det samme har de to tekniske. Det er tid for pause og utregning. Hvem får være med til norgesmesterskapet i Trondheim til våren, mon tro?

Nyrekruttering viktig

Ved bordet vårt sitter Jan Harald Ekeland (23). Senest i dag ble han innlemmet i det gode selskap, Norsk Bartender Forening. Ingen enkel affære, etter hva vi skjønner. For å bli medlem her må man nemlig gjennom både skriftlige, muntlige og praktiske oppgaver. Men Ekeland kom seg gjennom nåløyet - og kan heretter titulere seg «bartender».

Unge Ekeland forteller at han er spesielt glad i flairing

— ?

— Hehe, det betyr å sjonglere flasker bak bardisken, sånn som Tom Cruise gjorde i filmen «Cocktail». Jeg er ikke så veldig flink ennå, men det kommer vel med tiden, sier han med et lett flir.

— Vi er veldig glade for å få flere ungdommer inn i foreningen. Ja, for vi blir nok dessverre betraktet som ganske sidrumpete av den yngre garde. Så det er kjempeflott at du besto, håper du kan dra med deg flere i din aldersgruppe, sier seksjonsleder Elisabeth til 23-åringen og ønsker ham hjertelig velkommen inn i varmen.

Så reiser hun seg og går høytidelig inn bak gardinene for å telle gjennom poengene sammen med dommerne.

Alle er jo egentlig vinnere

De tolv bartenderne som deltok i gårsdagens NM-kvalifisering var Hans, Tor og Jan Bru (far og to sønner), Elisabeth B. Fugleberg og Linda Kårvatn - alle fra Femte i Andre Bar, Eli Kari Gjengedal fra Banco Rotto (jo da, det er værdamen fra TV2 - bortsett fra å være ingeniør i Storm Weather Center er hun altså også bartender av yrke), Alexandra Hatteberg fra Tonga Bar, Kjell Fredheim og Roy Glopholm fra Hallingskarvet Høyfjellshotell, Heine A. Skogseid fra M/S «Bergen»/Fjord Line, Anette Leivestad fra M/S «Jupiter»/Fjord Line og Øystein Vellesvik fra Norlandia Grand Hotel på Stord.

Så kommer seksjonsleder Elisabeth viftende inn bardøren med et A4-ark i hånden. Vinnerne er kåret! Hun kremter og oppnår øyeblikkelig musestillhet:

— Alle de 12 deltakere har gjort en kjempeinnsats. Kvaliteten på drinkene var veldig jevn. Derfor er dere egentlig alle vinnere. Og med så stor smaksvariasjon som det var blant de 12 cocktailene, sier det seg selv at det rett og slett blir dommernes smak og behag det kommer an på. Kanskje ikke helt rettferdig, men sånn er det nå en gang, sier hun og ramser opp vinnerne - til stor jubel og trampeklapp fra forsamlingen. Ingen tegn til surmuling blant de konkurrerende - bare lutre smil og kollegial glede over dem som vant:

4. reserve: Tor Bru, 3. reserve Anette Leivestad, 2. reserve Heine A. Skogseid, 1. reserve Alexandra Hatteberg, 6. plass Eli Kari Gjengedal, 5. plass Kjell Fredheim, 4. plass Elisabeth B. Fugleberg, 3. plass Øystein Vellesvik, 2. plass Jan Bru og 1. plass til Linda Kårvatn. Vi gratulerer alle sammen og ønsker lykke til i Trondheim til våren!

Da vi forlot Femte i Andre Bar sto der 12 fargerike cocktailglass tilbake på bardisken - uten å ytre et eneste lite bobleord til avskjed.

Kanskje de var aldeles for rystet over resultatet?