Gateprostitusjonen i Bergen har i årevis foregått på Strandkaien og i C. Sundts gate. De siste fire ukene har det dukket opp en rekke utenlandske prostituerte midt i byen. Kvinnene tar aktivt kontakt med tilfeldige menn og tilbyr seksuelle tjenester.

— Den siste måneden har vi med jevne mellomrom fått meldinger om prostituerte som opererer på Torgallmenningen, Ole Bulls plass og andre steder midt i sentrum. Meldingene De prostituerte har spredd seg over mer eller mindre hele sentrum nå, sier operasjonsleder Sven Johannessen ved Bergen politidistrikt.

Lørdag kveld var en prostituert kvinne på plass utenfor Mix-kiosken på BT-hjørnet. Hun tok kontakt med berusede menn som var på vei inn i kiosken. Den unge kvinnen var av afrikansk opprinnelse og snakket engelsk.

— Det er utenlandske prostituerte som har flyttet virksomheten til andre deler av byen. De norske prostituerte holder seg på Strandkaien, sier Johannessen.

BT har den siste tiden fått tips om at de afrikanske prostituerte opererer på flere av byens utesteder. De er unge, pene og ikke ruset.

— Mange menn som aldri ville vurdert å kjøre ut på Strandkaien for å kjøpe sex lar seg lure når settingen blir en helt annen inne på et utested. De treffer en helt ny kundegruppe, sier en kilde.

20 nye siden påske

— Jeg er ikke overrasket over at de prostituerte flytter seg til nye steder. Siden påske har det kommet i overkant av 25 afrikanske prostituerte hit, og markedet er presset, sier Gunvor Hernes Leonsen, leder for Omsorgsbasen for kvinner. Omsorgsbasen drives av Kirkens Bymisjon, som også driver varmestue for de prostituerte i Nykirken. De afrikanske jentene benytter varmestuen flittig, og Kirkens Bymisjon har fått god kontakt med dem.

— Vi må prøve å få de prostituerte til å forstå at det ikke er ok med prostitusjon alle steder. Vi vil be dem holde seg til det etablerte strøket. Åpenlys prostitusjon midt i byen er åpenbart til offentlig sjenanse. Det er best for alle parter om prostitusjonen begrenses til ett område, sier Leonsen.

Kapret Karl Johan

I Oslo har utenlandske prostituerte nærmest kapret Karl Johan, og driver svært synlig sexsalg fra byens hovedgate.

— Flere av de afrikanske jentene har jobbet i Oslo før de kom hit, og de sier at de skjønner hvorfor folk reagerer på prostitusjonen på Karl Johan, sier Åsta Årøen, som leder Ta Vare-prosjektet som driver oppsøkende arbeid blant prostituerte.

De afrikanske prostituerte kontakter menn på en måte mange oppfatter som svært pågående.

— Det blir veldig synlig når det plutselig dukker opp en gruppe kvinner som er offensive og skiller seg ut ved å ha mørk hud. Det er lett å stigmatisere denne gruppen, men deres væremåte skyldes deres kultur. De er vant til andre måter å kommunisere på. Vårt inntrykk er at kvinnene drives av fattigdom, sier Leonsen.