Våtservietter og kondomer på nattbordet. Dette fant politiet da de undersøkte den 20 kvadrat store hybelen i Michael Krohns gate i Solheimsviken, like ved Bergen sentrum.

Ettromsleiligheten ble kjøpt våren 2009 av en mann bosatt i en av Bergens nabokommuner. Fra det tidspunktet og ett år fremover leide han ut hybelen til minst tre utenlandske kvinner, mener politiet.

Nå er den 39 år gamle mannen tiltalt for hallikvirksomhet av statsadvokaten i Hordaland.

Sexkunder må vitne

Politiet var i leiligheten to ganger: Første gang i en aksjon der flere leiligheter ble kontrollert. Felles for dem var tips om at det ble solgt sex fra dem. Huseierne fikk pålegg om å rydde opp – noe de fleste gjorde.

Men ikke 39-åringen, ifølge politiet. Da de kom på kontroll i Michaels Krohns gate i mai 2010, var 39-åringens leilighet fortsatt i samme bruk, ifølge politiadvokat Rudolf Christoffersen.

— Ut fra hva vi fant der, var det ikke noen tvil om at leiligheten ble brukt til prostitusjon. Vi har også pågrepet personer utenfor leiligheten for å ha kjøpt sex. De har vedtatt påleggene, sier Christoffersen.

Flere av dem som har erkjent å ha kjøpt sex i leiligheten, blir stevnet som vitner i saken. Den skal opp for Nordhordland tingrett i midten av september.

Massasjeannonser

Politiet mener mannen i tillegg til å ha fått leieinntektene, også ha sørget for å opprette telefonabonnement til kvinnene. Flere numre brukt av prostituerte ble registrert på 39-åringen. Han skal også ha hjulpet til med å sette inn rubrikkannonser for massasjetjenester i Bergensavisen.

— Vi mener han også har vært behjelpelig med annonsering. Det er blitt avdekket en ganske omfattende annonsevirksomhet med rubrikker om massasje. Flere av telefonnumrene var registrert på tiltalte, sier Christoffersen.

Mannen selv nekter for å ha vært hallik. Han skal ikke ha visst om at det foregikk sexsalg i leiligheten, ifølge hans advokat, Steinar B. Yndestad.

— Han erkjenner ikke straffskyld, sier Yndestad.

39-åringen ble pågrepet og varetektsfengslet for to uker fjor vår.

Ifølge Yndestad har mannen kontakter i et asiatisk miljø i Bergen. Der hjalp han flere med telefonabonnement.

Solgte leiligheten

Aksjonen var en del av arbeidet til bergenspolitiets EXIT-gruppe, en spesialgruppe rettet mot menneskehandel og prostitusjonsmarkedet i Bergen.

— Målet for aksjonen var å avdekke adresser hvor utleiere profitterte på å leie ut til kvinner som solgte seksuelle tjenester, sier Christoffersen.

Leiligheten ble leid ut på ukebasis til de utenlandske kvinnene, som skal ha kommet fra både Thailand og Italia til Norge. Han skal vanligvis ha tatt 500 kroner dagen i leie.

— De prostituerte har fått tilbud om oppfølging og hjelp. Noen er reist tilbake, andre bor fortsatt i Norge, sier Christoffersen.

Den 39 år gamle mannen skal være bosatt i utlandet deler av året. Han har tidligere hatt sitt eget bygningsfirma, og jobber i et tilsvarende firma i Bergen. Leiligheten i Solheimsviken ble solgt tidligere i år – med noe fortjeneste.