— Vi har vært utsatt for et bedrageri. Varene skulle aldri til en veldedig organisasjon, men til et firma ved navn Club Erotica, sier Espen Myhre, daglig leder i AJ Produkter AS.

Oslofirmaet har anmeldt saken til politiet. Etter over en måneds etterforskning er møblene fortsatt sporløst forsvunnet.

Garderobeskap

Den 27. mai i år mottok AJ Produkter en stor bestilling fra Bergen. Mannen som ringte presenterte seg som ansatt i Eldrehjelpen. Han trengte massevis av kontorutstyr til nye lokaler i Fana.

— Det var en stor bestilling. Han skulle blant annet ha resepsjonsmøbler, sofa, bord, garderobeskap, planter og en lamineringsmaskin. Regningen kom på over 100.000 kroner, forteller Myhre.

AJ Produkter fikk opplyst organisasjonsnummeret til Eldrehjelpen. Da de sjekket med Brønnøysundregistrene, så alt ut til å være i skjønneste orden. Mannen som ringte inn bestillingen var oppført som kontaktperson for den veldedige organisasjonen.

— Vi fikk inntrykk av at dette var et seriøst foretak med de beste intensjoner. Hvem vil tvile på betalingsevnen til en hjelpeorganisasjon? spør Myhre.

Men det tok ikke lang tid før ledelsen i AJ Produkter forsto at noe var galt.

Aldri hørt om Union

Møblene skulle i utgangspunktet kjøres til Ytrebygdsvegen 21 i Fana. Men da sjåføren nærmet seg Bergen, var mottaksadressen en annen.

— Varene skulle nå kjøres til Osveien 16. Endringen kom så sent at vi ikke rakk å sjekke hvem som holdt til på denne adressen.

Myhre ville kanskje stoppet leveransen om han hadde visst hvem som holder hus i den røde murbygningen på Nesttun. Han ville ganske sikkert funnet kombinasjonen eldrehjelp og motorsykkelklubb noe merkverdig.

— Union MC hadde jeg aldri hørt om før. Jeg forsto først sammenhengen da jeg søkte på internett.

Kontaktpersonen i Eldrehjelpen var ikke til stede da traileren kom til Osveien. Sjåføren ble møtt av en høflig herre i skinnvest, som både tok imot og signerte for leveransen. Denne mannen har senere vist seg å være medlem av Union.

Sadomasochister

Den sekssifrede regningen ble aldri betalt. Espen Myhre purret gjentatte ganger, skrev brev og sendte inkassovarsel.

— Nytteløst alt sammen. Jeg forsto etter hvert at vi aldri kom til å få pengene våre. Da kontaktet vi advokat.

Sammen med advokaten forsøkte Myhre å finne ut hvem og hva som skjulte seg bak navnet «Eldrehjelpen».

— Vi forsto raskt at kunden ikke var en hjelpeorganisasjon, men en strippeklubb, sier Myhre.

Det viste seg at mannen som hadde ringt inn bestillingen var lillebroren til styrelederen i Eldrehjelpen. Sistnevnte hadde åpenbart andre interesser enn trengende pensjonister.

Styrelederen i Eldrehjelpen er nemlig en av tre initiativtakere til Club Erotica - et etablissement beregnet på den frisinnede delen av byens befolkning.

— Blant annet blir det fullt utstyrt rom for sadomasochister. Folk får kose seg som de vil. Det er egentlig bare fantasien som setter grenser for hva som skjer på rommene, sa initiativtakeren til Club Erotica da Bergens Tidende intervjuet ham 7. mai i år.

«En helvetes dag»

Club Erotica skulle egentlig åpnet den 6. juni i år. Noe gikk galt.

— Jeg har hatt en helvetes dag! Dette skulle ikke være noen offentlig greie, sa eieren av Ytrebygdsvegen 21 dagen etter at Club Erotica ble omtalt i BT.

Han trakk seg umiddelbart fra avtalen om å leie ut det gamle industrilokalet til denne typen formål.

Ledelsen i Club Erotica sto dermed uten klubbhus - og uten leveringsadresse for møbler fra Oslo.

Da fikk kloke hoder en god idé.

— Det er rett at Club Erotica har kjøpt Union MC sine lokaler. Alt er så godt som klappet og klart, sa Bjørn Meltzer, klubbens advokat til BA den 19. mai.

Det utsagnet ble møtt med hoderysting i Osveien. Gutta i Union hadde aldri sett snurten av noen kjøpekontrakt.

— Vi har ingenting med Club Erotica å gjøre, uttalte talsmenn for Union senest i november.

Vel, vel. Sannheten er at ledelsen i Club Erotica har hatt en avtale med selskapet som eier Osveien 16. Sex-klubben fikk i en periode lov å lagre en del varer hos motorsykkelgjengen. Leieforholdet skal nå være avsluttet.

Siktet og mistenkt

Lensmannen i Fana har gjort flere forsøk på finne møbler i denne røren.

— Jeg kan bekrefte at vi har mottatt en anmeldelse for bedrageri, sier lensmann Norvald Visnes.

Den 17. november i år kom politiet til Unions klubbhus med en ransakelsesordre fra Bergen tingrett. Betjentene lette bak skuffer og skap, men resepsjonsmøbler fant de ikke.

— Saken er under etterforskning. En person har status som mistenkt. En annen er siktet, sier politiadvokat Einar Råen.

Etter det Bergens Tidende erfarer er det kontaktpersonen i Eldrehjelpen som er siktet, styrelederen er mistenkt.

I AJ Produkters lokaler i Oslo føler man seg sikre på at møblene aldri var tiltenkt aldrende bergensere. Styrelederen i Eldrehjelpen skal på telefon ha innrømmet at planen var å innrede resepsjonen i Club Erotica.

— Jeg er lei hele saken. Vi har innsett at pengene er tapt, sier Espen Myhre.

Styrelederen i Eldrehjelpen er nemlig en av tre initiativtakere til Club Erotica - et etablissement beregnet på den frisinnede delen av byens befolkning.

RANSAKING: Den 17. november var politiet på møbeljakt i lokalene til Union MC. Men ingenting ble funnet. Unions advokat sier at motorsykkelklubben er svært irritert over å ha blitt dratt inn i saken, men innrømmer at en representant for klubben tok imot møblene. <br/> FOTO: HELGE HANSEN