Bergensjenten, som i dag er 19 år, har store psykiske problemer som følge av at mannen aldri lar henne få fred. Hun bærer voldsalarm til enhver tid og er livredd for at han skal gjøre noe med henne eller noen hun er glad i. Så sent som søndag mottok hun to e-poster fra den tiltalte.

Likevel har han altså besvart krisetelefoner som frivillig medarbeider for Kirkens SOS i Trondheim det siste året.

— En person som ham burde selvfølgelig ikke svare på telefoner fra folk i livskrise. Jeg vil skrive brev til hans oppdragsgiver snarest der jeg sender med tiltalebeslutningen, sier jentens bistandsadvokat Einar Drægebø.

Var kjærester

Saken har gått i Bergen tingrett de siste par dagene. Tiltalte og 19-åringen er stort sett enige om hva som er skjedd siden de to møttes gjennom en felles fritidsinteresse i 2001.

De ble kjærester og hadde jevnlig sex fra hun var omkring 15 ½. Våren 2002 avsluttet hun forholdet. De fortsatte likevel å treffes som venner fordi de vanket i samme fritidsmiljø.

— Det gikk helt fint til jeg fikk ny kjæreste i begynnelsen av 2004. Da klikket det helt for ham, forklarte 19-åringen i retten.

Han har sendt utallige truende, slibrige og ubehagelige tekstmeldinger både til jenten, den nye kjæresten, jentens foreldre og hennes besteforeldre. I tillegg har han skrevet nedsettende ting om jenten diverse offentlige steder. Hun har anmeldt ham for voldtekt, men denne saken er henlagt på grunn av bevisets stilling.

— Jeg håper bare at dette er slutten, men jeg frykter at rettssaken vil gjøre ham enda mer sint, at han vil komme etter meg, sier jenten. Hun var både skoleflink og glad før livet hennes ble snudd opp ned.

Psykologen kritisk

Psykologen hennes, Borghild Bø ved Senter for krisepsykologi, er oppgitt over at en person med hans historie kan ha en posisjon der han skal hjelpe mennesker i krise.

— Jeg tror ikke han har den rette stabiliteten, innsikten eller holdningen til å utføre den type arbeid. Det er ikke forsvarlig å ha ham i en slik stilling. Det er helt klart, sier Bø.

Siden juli 2004 har hun behandlet 19-åringen for problemene hun har som følge av alt som har skjedd.

— Når hun kom hit hadde hun en posttraumatisk stresslidelse. Hun var deprimert, slet med angst, sov dårlig, hadde hyppige mareritt, bar på skyldfølelse, hadde konsentrasjonsvansker og ville bare dø, sier Bø.

Hun har imidlertid sett bedring hos pasienten, og tror at hun kan få det enda bedre dersom tiltalte slutter helt å kontakte henne.

— De nye truslene og meldingene har både vedlikeholdt og forverret situasjonen hennes. Hun var for eksempel helt ifra seg da han sendte en melding om at han skulle knuse gravstøtten hennes og pisse på graven. Det blir akutt hver gang han kontakter henne. Hun er livredd ham, tør aldri å gå ut alene, sier Bø.

— Hvorfor leser hun fremdeles meldingene?

— Hun har fått hemmelig mobilnummer, men insisterer på å beholde e-postadressen for å holde kontroll på ham, for å vite hvilken sinnsstemning han er i. Det er fordi hun føler ansvar for at han ikke skal skade noen hun er glad i, forklarer Bø.