MARIT HOLMTOR HØVIK (foto)

Det siste året har han chattet — eller snakket med andre på internett - daglig. Innimellom vanlige samtaler mellom to eller flere nett-brukere, har Øye registrert åpenlyse tilbud om kjøp og salg av seksuelle tjenester.

Men det som ryster ham mest, er hvordan voksne menn benytter pratelinjene til å søke kontakt med jenter under den seksuelle lavalderen.

For å kunne følge med i hva som utspiller seg, har han flere ganger logget seg på under falsk identitet, og gitt seg ut for å være en 14-årig jente. På denne måten har han både fått e-postadresser og mobiltelefonnummer til menn i Bergen som ivrer etter å treffe «henne».

Kvalmende Og utdragene fra samtalene på pratelinjen eros kan få kvalmen til å bre seg i noen hver:

  • En mann som oppgir at han er i 20-årene og bor i en navngitt gate i Bergen sentrum, tilbyr «den 14-årige jenten» 3000 kroner for å ligge med ham. Hvis hun vil gi ham munnsex, skal hun få 1000 kroner.
  • En Hamar-mann i 40-årene sier at han vil komme over til Bergen for «å knulle henne».
  • En mann utfordrer henne til telefon-sex.
  • En mann avtaler å møte henne på et bestemt sted i Oslo, for deretter å ta henne med til et hotell.

Kan bli avslørt Jeg har selv barn, og vil at andre foreldre skal være advart. Chatting på internett er ikke så uskyldig som man tror. Også ungdommene må bli mer bevisste på farene som truer, mener Lars Ove Øye.

Han vil at de som misbruker pratelinjene på denne måten, skal være klar over at de kan bli avslørt. Selv om de bruker falske navn, og ikke forteller noen hvem de egentlig er, er det fullt mulig for politiet å spore opp datamaskinene deres.

— Det er nesten skremmende å se hvor åpenlyst de opererer. De er tydeligvis ikke det minste engstelige for at politifolk skal begynne å interessere seg for samtalene, sier Lars Ove Øye.

Ødelegger for de seriøse Øye er markedsanalytiker, men er for tiden student. For ham er chattingen et kjærkomment avbrekk i lesingen, og en fin måte å holde kontakt med vennene sine på Østlandet.

Han presiserer at de aller, aller fleste man treffer på pratelinjer på internett, er seriøse, skikkelige mennesker med de aller beste hensikter.

— Nettopp derfor er det så leit at mer eller mindre skrudde personer misbruker pratelinjene til å leve ut ulovlige sex-fantasier. Når det går så langt at de både oppgir telefonnummer og avtaler stevnemøte med mindreårige, blir jeg virkelig bekymret. Les også: - Brukes av pedofile- Viktig å advare foreldrene

RYSTET: - Det er nesten skremmende å se hvor åpenlyst de opererer. De er tydeligvis ikke det minste engstelige for at politifolk skal begynne å interessere seg for samtalene, sier Lars Ove Øye.