Informasjonsleder Trygve Hillestad ved Hordaland politidistrikt bekrefter overfor Bergens Tidende at gjerningsmannen nå er siktet etter den såkalte voldtektsparagrafen.

— Det dreier seg om seksuell utnyttelse av en mann som ligger og sover, sier Hillestad til BT.

Etter norsk lov er det ensbetydende med voldtekt.

Det var en av arrestforvarerne på Sentrum politistasjon i Bergen som oppdaget ugjerningen på en av cellene i politihuset. Da han gikk sin kontrollrunde oppdaget han at en mann i slutten av 40-årene forgrep seg på den andre arrestanten i samme celle. Han fikk da grepet inn, men mannen i slutten av 40-årene ble umiddelbart siktet for ugjerningen, for så å bli tatt med til tvangsmessig DNA-prøve. Overfor Bergens Tidende blir siktede karakterisert som en såkalt gammel kjenning av politiet.

Voldtektsmottak

Offeret ble etter ugjerningen sendt til behandling på voldtektsmottaket i Bergen. Etter forholdene skal det stå bra til med mannen. Han har tidligere hatt en betrodd stilling i Bergen. De siste årene skal det imidlertid ha båret litt utfor med mannen. Og overnatting i fyllearresten skal ikke ha vært en uvanlig hendelse for ham.

Siktede og offeret skal ikke ha kjent hverandre fra tidligere. De var blant mange som ble innbrakt for fyll til Sentrum politistasjon i Bergen natt til lørdag. Fordi så mange ble innelåst for beruselse akkurat da, måtte politiet la to overnatte på samme celle. Både offeret og siktede skal ha oppført seg rolig da de ble innbrakt av politiet. Derfor skal man ha funnet det forsvarlig å la dem dele celle. Da så arrestforvareren gikk sin vanlige sjekkerunde oppdaget han at siktede forgrep seg på cellekameraten, mens sistnevnte var i dyp søvn.

Blir bekreftet

Jourhavende politijurist ved Hordaland politidistrikt, Helge Vigerust, ville i går kveld ikke kommentere saken overfor Bergens Tidende.

— Jeg ønsker ikke å kommentere slike saker, var alt han ville si. Informasjonsleder Trygve Hillestad bekrefter imidlertid at saken er oversendt Spesialenheten for politisaker, og at etterforskningen vil bli iverksatt fra i dag av.

— Bevis er allerede sikret i saken. Og arrestforvareren var også vitne til overgrepet, sier Hillestad.

Det er ennå ikke tatt stilling til om siktede vil bli fremstilt for varetektsfengsling. Han ble løslatt etter å ha sovet rusen ut, og bevisene var sikret.

På politihuset?

Politifolk Bergens Tidende har vært i kontakt med er rystet over at et seksuelt overgrep kan skje mens offeret bokstavelig talt er i politiets varetekt. Informasjonsleder Trygve Hillestad sier til BT at så vidt han kjenner til har noe tilsvarende aldri skjedd i politihuset i Allehelgens gate i Bergen.

— Det er slett ikke uvanlig at det må sove to og to på samme celle i fyllearresten. På grunn av plassmangel skjer det ofte. Men alltid vurderer arrestforvarerne hvordan de innelåste oppfører seg. Det er også alltid nøye rutinekontroller. Det var jo også under en slik kontroll av overgrepet natt til lørdag ble oppdaget, sier Hillestad til BT.

Spesialenheten for politisaker vil nå undersøke om politiet kan klandres for at overgrepet kunne skje.

OVERGREP PÅ POLITIHUSET: En beruset mann i 40-årene skal ha blitt utsatt for et seksuelt overgrep i en av cellene i Sentrum politistasjon, natt til lørdag. Overgriperen var innelåst på samme celle. En av arrestforvarerne oppdaget ugjerningen.