I tredje etasje i en leilighet i en bygård midt i Bergen sentrum har to kvinner fra et Øst-Europeisk land leid seg inn for en uke. Politiet har sporet dem opp.

Planen om å selge sex går i vasken; politifolkene gir dem beskjed om at de vil varsle eieren og at de ikke kan fortsette å selge sex fra leiligheten.

Baby oil og kondomer

På en utslått sovesofa sitter en kvinne og tørker tårer og snørr. Hun er lei seg — og sint.

— Vi kommer til Norge for å tjene penger. Nå taper vi kanskje 30.000 kroner, sier kvinnen på sovesofaen.

På et bord ligger en flaske baby oil gel, en pakke våtservietter og en haug kondomer. Eneste lys i stuen er en stålampe med en lyspære uten skjerm.

— Vi har vært tre ganger i Oslo. Hver gang sjekket politiet passene våre, men de sa ikke noe om at vi ikke kunne jobbe i Norge. Og nå får vi ikke jobbe her. Derfor er jeg sint.

Så kommer tårene igjen.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Menn med barnestol i setet

bt.no er med på deler av aksjonen. Målet med aksjonen er først og fremst å ta sex-kjøpere. I løpet av noen ettermiddags— og kveldstimer ble fire personer pågrepet i to separate halliksaker.

I tillegg ble seks sex-kjøpere tatt og fikk, eller vil få, 10.000 kroner i forelegg.

Politiet sier at flere av de som er tatt er menn med god jobb og god inntekt, i 40-årene, gjerne med en barnestol i baksetet.

— Vi ringte litt over 20 personer som hadde ringt opp prostituerte i en menneskehandelsak tidligere i år. En del av dem hadde en naturlig forklaring på hvorfor de hadde ringt, andre hadde det ikke og innrømmer at de har gjort noe dumt og kjøpt sex. De vil gjøre opp for seg, sier Sangolt.

Utover kvelden holdt politiet dessuten leiligheter og hotellrom der de mener det blir solgt sex under oppsyn.

Kunder og metoder

  • Vi snakker med kvinnene, hører om de har det greit, sjekker pass. Ikke mer enn det. De gjør ikke noe ulovlig, sier Are Sangolt, leder for den nystartede Exit-gruppen i Hordaland politidistrikt.

Målet med aksjonen i går og i natt er dels å ta sex-kunder, dels å utvikle metoder og samarbeid mellom politiet i de store byene. Nærmere 40 politifolk fra fem av de største politidistriktene deltar i aksjonen.

— Etterspørselen etter sex i Bergen er større enn jeg hadde trodd da jeg begynte i denne jobben. Denne aksjonen er en måte å vise publikum at vi har fokus på dette, sier han.

- Lett jobb, gode penger

Tilbake i leiligheten i sentrum spør vi hvorfor kvinnene vil ha denne jobben.

— Det er en lett jobb. Gode penger, greie kunder. Jeg har jobbet som sekretær og selger tidligere. Men alle ville utnytte meg. Derfor foretrekker jeg denne jobben.

Hun forteller at de organiserer alt selv, annonserer på internett og at de er på utenlandstur en gang i måneden, men sjelden mer enn åtte-ni dager om gangen. At de som regel sitter igjen med mellom 15.000 og 20.000 kroner hver etter at utgifter til reise, leilighet etc. er betalt.

— Det kan vi leve godt av hjemme. Fin bil, fin leilighet, et godt liv.

- Hvordan behandler kundene deg?

— Pent. De er helt vanlige, normale folk. Som dere.

- Noen mener at kvinner som selger sex tar skade emosjonelt og personlig av å selge sex?

— Det skader oss ikke. Vi gjør det når vi vil og slutter når vi vil.

- Hvor drar dere nå?

— Vet ikke. Kanskje Finland. Eller Sverige.

Paul S. Amundsen
Paul S. Amundsen
Paul S. Amundsen