— En god del av dem tok det veldig, veldig tungt å måtte møte i avhør, til tross for at de ikke har gjort noe ulovlig. Vi har hatt kunder inne som vi har fryktet ville skade seg selv, sier Odd Hilt, leder for etterretningsavsnittet ved Hordaland politidistrikt.

I oktober og november i fjor rullet bergenspolitiet opp to store prostitusjonssaker. Til sammen 17 personer, de fleste utenlandske statsborgere, ble pågrepet og siktet for hallikvirksomhet eller menneskehandel i det politiet mener er store, internasjonale nettverk.

Kundene ble filmet

Under etterforskningen av disse og tidligere saker har politiet identifisert flere hundre kunder på Vestlandet. Dette er gjort enten gjennom spaning eller telefonloggene til de prostituerte.

I en av sakene ble 40-50 kunder kartlagt. De fleste ble fotografert eller filmet på vei inn eller ut fra de prostituerte. Bilnummer ble også registrert.

Et titall kunder på massasjeinstituttet Wat Po ble i høst til sin egen forferdelse oppringt og innkalt til avhør hos politiet.

For å vise hensyn, kalte politiet inn enslige menn først. Lenger nede på listen kom familier med kone og barn, opplyser en kilde i politiet.

— Da vi ringte sa veldig mange nei først. De la vi litt press på dem, fortalte at vi kunne begjære rettslig avhør. Noen ble også tatt inn til en samtale selv om de sa nei. Men de fleste møtte frivillig, sier en politimann som var med på avhørene.

Vanlige, ordentlige menn

— Hvordan reagerte de på å bli kontaktet og avhørt av politiet?

— Noen knakk jo rett og slett helt sammen og mange begynte å grine. Flere sa at de ikke ville leve mer dersom dette ble kjent. Vi fikk inntrykk av at de så for seg at både kone, barn, hus og bil kunne ryke, sier han.

Ifølge politimannen fortalte de mennene litt om hva noen av jentene hadde vært gjennom.

— Vi forklarte dem også at jentene satt igjen med smuler mens en stor pengesum ble sendt til utlandet til folk som ikke måtte utføre dette arbeidet selv.

— Hva sa mennene om årsaken til at de gikk til prostituerte?

— De fortalte at det gikk litt trådt hjemme, at de ønsket seg litt spenning i hverdagen. Men ingen av dem vi snakket med ønsket å forlate kone og barn.

— Hva overrasket deg mest?

— At de fleste var vanlige, ordentlige menn med familie. Og at en del var private næringsdrivende med velrenommerte firma i Bergen.

Ifølge politiet er hele spekteret av menn fra de aller fleste samfunnslag på listene.

— Man finner alt fra ensomme menn som inngår kjærlighetsforhold med kvinnene og vil hjelpe dem ut av dette, til kyniske menn som kun er ute etter sex, sier politioverbetjent Odd Hilt.

- Må kanskje vitne

BT har fått tilgang til en liste som viser alder og sivilstand for 46 sex-kjøpere i en av sakene. Her finner vi at:

  • 27 av mennene er gift eller samboer.
  • 32 av mennene har til sammen 85 barn.
  • Mennene er fra 25 til 85 år.
  • Det overrasker meg å se at menn som fremstår som velfungerende i samfunnet ikke skjønner hva de er med å støtte oppunder, sier Hilt.

— Vi forteller dem at når de kjøper sex er de med på å støtte nettverk som systematisk og kynisk utnytter disse kvinnene. Noen av kvinnene er blitt kidnappet, solgt og har vært utsatt for vold, voldtekt, trusler og tvang. Ved å kjøpe sex skaper nordmenn et grunnlag for denne menneskehandelen.

Hilt påpeker at de ikke har kalt inn sex-kunder til avhør for å moralisere eller plage dem.

— Vi må bevise at dette er prostitusjonsvirksomhet. Et av flere bevis er forklaringer fra kunder. Flere av dem kan risikere å bli kalt inn som vitner i retten.

- Fant dem likevel

Hilt ser det ikke som en oppgave for bergenspolitiet å ta stilling til kriminalisering. Men noen av argumentene i debatten har han synspunkter på.

— Et argument som blir brukt mot er at prostitusjon blir enda mer skjult. Men en stor del er allerede skjult. Dessuten må de jo uansett annonsere. Da kan de også kartlegges. Estlandssaken hvor fire estiske borgere ble dømt for hallikvirksomhet var innendørs, men vi fant dem likevel.

Hilt har heller ingen tro på at prostituerte blir mer utsatt for vold og trusler selv om kjøp blir kriminalisert.

At kriminalisering vil bety mer arbeid for politiet er han ikke i tvil om.

— På den annen side så vil det inngå i saker mot bakmenn og halliker å kartlegge kunder. Jeg er dessuten sikker på at en del av disse kundene hadde avstått fra å kjøpe sex dersom det hadde vært ulovlig. Dermed vil markedet bli mindre.

Les mer i BTs papirutgave i dag:

  • - Rumenske jenter solgt til sex-arbeid i Bergen
  • Fant navnet til 30 kvinner på massasjeinstituttet Wat Po(I Bergens Tidendes papirutgave søndag 22. april 2007.)

Les i BT i morgen:

  • Kundenes historier
Silje Katrine Robinson