Kariåsen ungdomsklubb har vært drevet av frivillige voksne i 30 år. Medlemmene av klubben er mellom tolv og 16 år gamle, og fredag dro de av gårde.

— Vi er så stolte av ungdomsklubben vår! Vi synes det er en prestasjon i seg selv at ungdomsklubben klarer seg etter tretti år, kun ved hjelp av frivillige foreldre, sier Tonje C. Holberg.

Hun er nestleder i klubbens voksenstyre.

— Jeg reiste selv med Lehmkuhl i 1989. Det var den første seilturen til Kariåsen ungdomsklubb med Lehmkuhl. Den gang var jeg 15 år og ukysset, forteller Holberg til bt.no.

1300 med Lehmkuhl

— I ettertid romantiserer jeg nok turen litt. Jeg husker nok ikke hvor vått og kaldt det var under overfarten, sier Holberg.

Seilturer med Statsraad Lehmkuhl er blitt arrangert ti ganger tidligere i regi av ungdomsklubben. Denne gangen går turen til Edinburgh. Ragnar Mohn, selvutnevnt «gærning» i voksenstyret, er klar for sin sjette tur med ungdommene.

— Tilsammen 1300 ungdommer har seilt med turene vi har arrangert. Dette er en fantastisk seilopplevelse, sier han.

Den turen er den beste ferien jeg noensinne har hatt i hele mitt liv. Tonje C. Holberg

Ungdommene som er klare for å innta Lehmkuhl kommer fra Sandefjord, Tønsberg, Andebu og Bergen. Ludvik K. Bergmann og hans to kamerater, Sindre Kristensen og Andreas Ødegaard, representerer bergenserne ombord.

— Jeg er skikkelig klar for å reise nå. Jeg har pakket ned masse varmt tøy, i tillegg til regntøy, selvfølgelig, sier Bergmann.

Guttene ser frem til å få opplæring i å være medseilere på skipet.

— Vi gleder oss mest til å klatre i mastene, forteller han.

Sammen med de andre ungdommene skal guttene gå vakter med profesjonelle sjøfolk, og gjøre alt fra utkikk, sette seil, rortørn og byssevakt. Medseilerne er tilbake 2. juli.

Minner for livet

Ungdomsklubben er opptatt av at de 400 medlemmene skal få delta på forskjellige aktiviteter. Derfor arrangerer de alt fra skumparty til seilaser.

— Vi foreldre jobber mye med ungdomsklubben, men vi ser på dette som en mulighet til å delta i barnas hverdag. Det føles rett og slett ikke som jobb, sier Holberg.

Døgning, badeland, dagsturer til Tysenfryd, camping, fester, diskoteker og seilturer er bare noe av det klubben tilbyr sine ungdommer året gjennom.

— Det er en skikkelig aktiv ungdomsklubb, jeg vet ikke om vi har noe lignende i Bergen, sier Bergmann.

— Denne turen er en unik tur, selv om jeg vet at gjengen både gler og gruer seg. De vet jo ikke hva de går til, men jeg kan love dem en tur de aldri kommer til å glemme, sier Holberg.