Stengingen av Gudvangentunnelen har skapt store problemer for blant annet turistnæringen i Flåm. Nå setter Vegdirektoratet i verk en rekke tiltak for å bedre på problemene. Allerede fra mandag av settes det opp persontransport med hurtigbåt mellom Gudvangen og Flåm.

— Det har vært jobbet med dette på høyeste hold i Samferdselsdepartementet og Vegdirektoratet. Dette har vært en viktig sak for oss, sier kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete til BT.

Kolonnekjøring

Mandag besøker hun Flåm for blant annet å åpne Fretheim Kulturpark. Da er forhåpentligvis hurtigbåten på plass.

TAR AFFÆRE: Kommunal- og regionminister Liv Signe Navarsete kunngjorde fredag at det blir hurtigbåt fra Flåm til Gudvangen, og kolonnekjøring for tungtrafikken i Gudvangetunnelen. Dette bildet er tatt i mars i år.
ØRJAN DEISZ (arkiv)

— Region vest i Statens vegvesen legger dette ut på hasteanbud i dag. Forhåpentligvis er den i gang allerede på mandag. Statens vegvesen åpner nå for kolonnekjøring av tyngrekøyretøy gjennom Gudvangatunnelen. Det kommer trolig i gang i løpet av en uke.

Tunnelen ble stengt 5. august etter at det brant i et vogntog. Tunnelen fikk omfattende skader.

Planen er å avvikle to kolonner for busser mellom klokken 07 og 21. Utover det vil det bli åpnet for kolonnekjøring etter behov, også det for tyngre kjøretøy.

- Reiselivet stoppet helt opp

Kolonnekjøringen avgrenses til kjøretøy over 7.5 tonn og tillates for sjåfør med transportløyve.

— Dette er en løsning som gjør at næringslivet og reiselivet får en løsning de kan leve med. Det har stoppet helt opp i reiselivet i Aurland etter at tunnelen ble stengt, sier Navarsete, og legger til:

— Personbiler vil ikke være omfattet av dette. De vil kjøre måtte over Vikafjellet, benytte seg av den nyåpnede Hardangerbrua eller finne andre traseer.

— Det viktige her er at næringslivet får en løsning slik at tungtransporten som skal inn til Sogn og Fjordane og innlandet kommer fram. Samtidig er det viktig å avlaste Vikafjellet og Hella-Sogndal. Disse veiene er ikke dimensjonert for å ta den tunge transporten, sier Sp-lederen.