Finanskrisen har ført til bråstopp i boligmarkedet.

Bergens Tidende har den siste uken vært i kontakt med en lang rekke boligselgere som kjøpte bolig før finanskrisen satte inn. Nå sliter de med å få solgt sin gamle bolig.

Les også: Boligformuene i vest smuldrer bort

Tom for prospekt

En av dem er eieren av en 97 kvadratmeter stor leilighet på Verftet. Ny bolig ble kjøpt i sommer.

— Vi fant et rekkehus som fylte alle våre behov, og slo til. Jeg regnet med at leiligheten på Verftet ville være lett omsettelig, sier selgeren, som ikke ønsker å ha navn eller bilde på trykk i avisen.

I begynnelsen av september ble leiligheten på Georgernes Verft 24 lagt ut for salg.

— Finanskrisen kom som et skikkelig slag i trynet. Jeg føler at vi har vært maksimalt uheldige. At krisen skulle få så store konsekvenser, selv for indrefiletene i boligmarkedet i Bergen, ville jeg aldri ha trodd, sier selgeren.

Med takst på 3,8 millioner, ble leiligheten i første runde annonsert med en prisantydning på fire millioner kroner.

— Vi gikk tom for prospekter på første visning, og fikk inn et bud på takst. Det takket selgeren nei til, sier megler Ståle Iden i DnB NOR Eiendom.

I andre runde ble prisantydningen justert ned til 3,890 millioner kroner, uten at det ga resultater. Nå blir prisantydningen justert ned til 3,690 millioner kroner, med ny visning på søndag.

— Det er sjelden at denne typen boliger, i fremste rekke på Verftet, legges ut for salg. Leiligheten nærmest henger over sjøen, og det er ikke ofte man får sjansen til å kjøpe et sånt objekt uten den konkurransen som vil være i et normalt marked, sier megleren.

For markedet er nemlig alt annet enn normalt om dagen. Det skyldes finanskrisen, som i løpet av oktober har tatt et stadig klammere grep om boligmarkedet.

Hvor mye kostet nabohuset? Prøv vårt eiendomssøk

Størst prisfall i vest

Oktobertallene fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) levner liten tvil: Boligmarkedet har gått på en skikkelig smell denne høsten.

  • Prisene faller over hele landet. På landsbasis falt boligprisene med 4,2 prosent fra september til oktober.
  • Boligprisene er i snitt 7,4 prosent lavere enn for ett år siden.
  • I Hordaland er imidlertid tilstanden langt verre. Det siste året har boligprisene i fylket falt hele 13 prosent.

— Prisfallet i oktober er det største fallet vi noen gang har målt i løpet av en måned, sier Christian Dreyer, leder i NEF.

Ikke kjøpt nytt

I Strandgaten 190 er det derimot ikke tilløp til panikk. Hans Utgren (63) og konen har bestemt seg for å selge den 125 kvadratmeter store leiligheten i 6. etasje. Taksten er på 4,1 millioner kroner, med en prisantydning på 3,975 millioner kroner. I går kveld var det første visning.

— Vi har ikke kjøpt noe nytt ennå, men tenker på sikt å flytte til Østlandet for å komme nærmere barn og barnebarn. Får vi ikke solgt til den prisen vi ønsker, så utsetter vi salget til våren, sier Utgren.

PAUL SIGVE AMUNDSEN