• Man blir vant til det.

Vennegjengen rundt kantinebordet på Studentsenteret ble oppmerksom på fire menn på utsiden av vinduet. Den ene brettet opp ermet og gjorde korsets tegn før han la seg ned. En annen holdt sprøyten opp mot lyset og knipset på den slik en helsesøster kunne gjort. Så bøyde han seg ned og satte et skudd i kameratens arm.

Det er den eneste gangen jeg har vært redd

— Det er første gangen jeg har sett det på så nært hold, forteller en 23 år gammel student. Han satt innenfor vinduet bare et kort stykke unna og filmet det lille opptrinnet. Nå vil han for sikkerhets skyld ikke ha navnet sitt publisert.

Trakket over mann

Han synes det er merkelig at de valgte et så usjenert sted. De hadde åpenbart ingen problemer med å bli sett. Studentkantinen ligger noen hundre meter fra rusmiljøet øverst i Nygårdsparken.

På det korte videoklippet ser man en person gå uanfektet forbi mens sprøyten settes.

Slik er det for flere på Nygårdshøyden. Universitetets eiendomsavdeling har kontorer i Allegaten like ved området i Nygårdsparken der mange rusmisbrukere holder til.

— Man blir vant til det, forteller universitetets eiendomssjef Even Berge.

Han kom på jobb en morgen og så en person ligge livløs på trappen der han skulle gå. Han trakket forsiktig over vedkommende og låste seg inn.

— Men da jeg var inne tenkte jeg «Hva gjorde du nå?», forteller han.

Det ble ringt etter ambulanse og mannen overlevde en overdose.

- Blir immun

Det er mange rusmisbrukere i området og de viser godt igjen. Men han har han egentlig ingen problemer med de fleste.

— Jeg synes fryktelig synd på de som er i denne situasjonen. Det er et forferdelig samfunnsproblem, sier han.

Universitetet var svært plaget av innbrudd til for et par år siden. Vektere og alarmsystemer har redusert antallet innbrudd betydelig. Fra rundt 60 i 2010 ned til 22 så langt i år, forteller brann- og sikkerhetsansvarlig Tore Reigstad.

— De forsvinner ikke om politiet rydder i parken. I dag har de tatt i bruk hele Nygårdshøyden, forteller Reigstad og mener det forklarer dosen som ble satt ved Studentsenteret.

Han mener de som jobber og bor i området nærmest er blitt immune mot elendigheten, urineringen, avføring og sprøytesettingen.

— Det er forferdelig synd på dem som havner ut i dette. Det er tragisk å se unge folk gå til grunne på denne måten, sier han.

- Da var jeg redd

På det gamle studentsenteret fungerte toalettene som byens sprøyterom, ifølge eiendomssjef Berge. På det nye senteret er det montert kortlesere også inn til toalettene for å holde de narkomane ute, forteller han.

En gang kom han overraskende på en ung mann som satt i en trapp og holdt på med en sprøyte.

— Han ble veldig oppfarende da jeg kom over ham. Jeg ødela vel stunden for ham. Men det er den eneste gangen jeg har vært redd, sier eiendomssjefen.

Berge sier han er en ganske stor og røslig kar som ikke blir skremt så lett, men han vet det er mange studenter som er redd for å bruke kontorer i universitetets bygg på kveldstid.