Det sier Espen Eriksen, kjedeleder i Brun og Blid. I forrige uke skrev BT om en bergenskvinne som mandag ettermiddag besøkte solsenteret i Bergen sentrum. Der fant de brukte sprøyter inne på det ene avlukket.

— Da vi kom inn, så vi fire tungt rusede menn. De ravet rundt, den ene med en sprøyte. Andre hadde stoff åpenlyst i hendene, sa kvinnen til BT.

I forrige uke skrev vi også om problemer med rusmisbrukere i skolegårder, parkeringshus og ved Studentsenteret i Bergen.

SOLARIUM: Kjedeleder Espen Eriksen i Brun og Blid viser frem en av senterets solsenger i Olav Kyrres gate.
PER LINDBERG

En og en om gangen

Nylig kom vekter på plass fra RS Sikkerhet. Morten Dahl har sin første vakt ved solsenteret mandag. Han sitter like innenfor inngangspartiet og følger med på hvem som kommer. En ny dør er også bestilt.

— Den skal sørge for å sluse inn en og en person, slik at ikke flere kan komme inn døren samtidig. Dessuten har vi kameraovervåking som dekker fellesarealene. Vi kontrollerer til enhver tid at låsene fungerer som de skal og bygger avlukkene slik at det ikke er mulig for utenforstående å ta seg inn i dem eller kikke over vegger, forteller Eriksen.

— Det er viktig å understreke at vi har hatt vakthold ved senteret, men har intensivert dette nå, legger han til.

Vurderer å legg ned

Kjeden har 22 solsentre i Bergen kommune. De er plaget med rusmisbrukere på sentrene i Bergen sentrum og det ene på Laksevåg. Etter at Straxhuset flyttet til Damsgårdsveien, har Brun og Blid fått flere av deres klienter på senteret i Carl Konows gate, ifølge Eriksen.

— Problemene er store, og vi vurderer driften fortløpende. Vi kan ikke holde åpent hvis sikkerheten ikke er tilfredsstillende, forteller Eriksen.

- Tjener dere penger på dette solsenteret når dere må ha vakter til enhver tid?

— Vakthold koster og tar en stor del av overskuddet, men senteret i Olav Kyrres gate er hyppig besøkt og omsetningen god. Men det er klart at fortjenesten blir mindre, svarer Eriksen.

— Samtidig kan vi ikke gamble med sikkerheten til kundene våre. Jeg tror også at jungeltelegrafen vil sørge for at folk i miljøet vet at vi nå har vekter og at dette ikke er stedet å komme for å sette sprøyter, legger han til.

Spent på stenging

Han er oppgitt over situasjonen med rusmisbrukere i Bergen, men synes det er bra at byrådet tar tak i problemene i Nygårdsparken.

Han ser med spenning på at øvre del av parken skal stenges neste år. Eriksen regner med at solsenteret vil merke det.

— Jeg tror det blir flere rusmisbrukere synlig i gatebildet i sentrum. Rusmisbrukerne forsvinner ikke selv om parken stenges, men byrådet skal ha honnør for at de gjør noe, sier han.

KAMERA: Solsenteret i Olav Kyrres gate har videoovervåking.
PER LINDBERG