Det stjørdalsbaserte flyselskapet Helitrans setter alle flymaskinene sine på bakken. Etter det bt.no erfarer er det sikkerhetsmessige begrunnelser som ligger bak avgjørelsen.

Avgjørelsen ble tatt på et møte mellom Helitrans og Luftfartstilsynet i går. Bakgrunnen for møtet var dokumentasjon som tilsynet har etterspurt.

Etterlyser dokumentasjon

— Vi har hatt et møte, og det som kom ut av møtet var at Helitrans har valgt å sette sine fly på bakken inntil de får orden på en del dokumentasjon. Dokumentasjonen går på kvalitetssystemer, opplyser luftfartsdirektør Heine Richardsen.

Han understreker at Helitrans selv valgte å sette flyene på bakken.

— De har selv ansvaret for sitt produkt, og var enige med oss i at dokumentasjonen var for dårlig, sier Richardsen.

Daglig leder i Helitrans, Arnt Ring, regner med at flyene vil være i luften igjen allerede i morgen.

— Det er ingen dramatikk i dette. Det er noe dokumentasjon på kvalitetssystemet som må revideres. Vi regner med at det arbeidet blir ferdig i kveld, sier Ring.

- Hvorfor var dokumentasjonen for dårlig?

— Vi har byttet en del folk her, og da dukket det opp ting vi ikke var klar over, og som vi måtte ta tak i. Det gjør vi nå, sier Ring.

Havarerte utenfor Sotra

Helitrans AS ble opprinnelig etablert som et helikopterselskap i 1990, og utvidet til i 2004 konseptet til også å gjelde fly. Selskapet har flere baser i Norge, og har utført oppdrag for blant andre NSB, Forsvaret og Kystvakten.

Helitrans eide småflyet som havarerte utenfor Sotra 20. juni i år. De tre som var ombord omkom.

Havarikommisjonens rapport viste at flyet styrtet i forbindelse med en steilingsøvelse under en eksamensflyging. Flyet steg først 300 fot, før det raskt tapte høyde og forsvant fra radarskjermen.

SCANPIX