Da Johan Wilhelm Eide — populært kalt «boktrykkeren» - døde i 1990 etterlot han seg en unik boksamling.

— Samlingen omfatter det meste av utgivelsene fra J. W. Eides forlag, samt en del annen litteratur, forteller tidligere BT-ansatt Ole Loftaas.

Før Bergens Tidende flyttet fra Nygårdsgaten i 2000 pakket jeg bøkene ned i kartonger - ett eksemplar av hver tittel - og fikk dem transportert ut til BT-trykkeriet i Drotningsvik.

J. W. Eides forlag ble grunnlagt av «boktrykkerens» bestefar og Bergens Tidendes grunnlegger Johan Wilhelm Eide i 1880.

Blant forlagets mer kjente utgivelser er Frithjof Sælens bok om Shetlands-Larsen, Liv Balstads «Nord for det øde hav» og Jacques-Yves Cousteaus «Den tause veden». Forlaget har også gitt ut en rekke barnebøker, blant annet av Zinken Hopp.

Forlaget var i Bergens Tidendes eie inntil det ble solgt i 1989.

Til Byarkivet

Johan Wilhelm Eide hadde leilighet i avishuset i Nygårdsgaten. Leiligheten ble senere brukt som møterom og kurslokaler. Som ivrig samler var Ole Loftaas redd for at bøkene ville forsvinne. Han sørget derfor for at det ble installert låsbare glassdører foran bokhyllene.

— Før Bergens Tidende flyttet fra Nygårdsgaten i 2000 pakket jeg bøkene ned i kartonger - ett eksemplar av hver tittel - og fikk dem transportert ut til BT-trykkeriet i Drotningsvik. Det som ble til overs fikk BT-ansatte forsyne seg av, forteller Ole Loftaas.

I Drotningsvik ble også andre deler av Bergens Tidendes historie plassert før avisen flyttet fra Nygårdsgaten til Krinkelkroken. I fjor vår ble mye av dette materialet, som aviser, tegninger, fotoapparater og telefotosendere overført til Bergen byarkiv. Også dette arbeidet var Ole Loftaas involvert i.

Men fortsatt står masse historisk materiell, blant annet boksamlingen til «boktrykkeren», lagret i Drotningsvik.

— Det er jo krefter i sving for å få dannet et avismuseum. Bergens Tidende har materiale nok til å fylle museet alene, konstaterer Ole Loftaas.

Historisk interessert

Nå arbeider Ole Loftaas med å systematisere den omfattende boksamlingen.

— Jeg begynte arbeidet forrige mandag, og regner med å holde på ut denne uken, forteller han.

- Hvorfor påtok du deg dette arbeidet?

— Etter å ha jobbet i avishuset fra 1967 til 2010 sitter jo Bergens Tidendes historie i ryggraden, så å si. Og så er jeg jo historisk interessert, og samler både på frimerker, posthistorie, postkort og gamle 78-plater. Så det er den historiske interessen som er drivkraften. Og det er jo utrolig morsomt å gå gjennom dette materialet.

- Hva vil skje med boksamlingen?

— Etter at alt er katalogisert vil den bli pakket ned i kartonger. Inntil videre blir den stående her i Drotningsvik.