TRUDE HAUG

Det er veldig rent, og delikat, og lukter maling, Urdi-huset på Gyldenpris. De fire greske søylene utenfor ser ut til å like oppussingsprosjektet til småbarnsmor Janne Gullaksen. De blir hvite som snø de og, her de står med sine doriske former og oser klassisk arkitektur. Mens trafikken fra Michael Krohns gate ligger som en tung lydkulisse like utenfor stakittgjerdet.

Janne Gullaksen er jenten som maler bilder med kredittkort. Hun viser frem en bunke som hun nettopp har fått fra banken.

— De er så gode å legge malingen på lerretene med, sier hun. Mye bedre enn malerkniv, kortet gir en helt spesiell effekt.

Dekorasjoner

Nå vil Janne blåse liv i Urdi-huset. Hun skal holde malekurs i Urdi-huset når det er ferdig oppusset i oktober. Jungeltelegrafen har gått og skaffet fire fulltegnede malekurs og to kurs hvor hun lærer deltakerne å legge lerret på rammer. Janne er helt selvlært, både når det gjelder maleteknikk og fargelære, og hun er ikke kunstner, sier hun. Det er dekorasjoner hun lærer folk å lage. Bilder de kan ha på veggen som passer inn i interiøret, fargeglede rett og slett.

Huset Urdi har en lang og interessant historie fra Bergens kulturliv knyttet til seg. Her var Edvard Grieg tilhører da den første landskappleiken i hardingfele ble holdt i huset i 1896. Da var huset nettopp kjøpt av kunstnerparet Frida og Olaf Rusti, som gjorde Urdi til en institusjon i seg selv. Olaf Rusti var norskdomsmann og vestmann, og brukte brukte nynorsk i-mål. Han døpte seg selv om fra Rusten til Rusti, og huset fra Uren til Urdi. Det ligger en eim av kultur knyttet til den tempelaktige bygningen.

Husker Frida Rusti

Pirrende virket det på Janne også.

— Jeg visste med en gang at dette var stedet! sier hun som lenge hadde lurt på hva slags hus det egentlig var. I slutten av juni gjorde hun en avtale om leie med den nye eieren. Og på disse månedene er det blitt mange dugnader med venninnegjengen. Med og uten vin.

— Jeg vil vite alt om huset og de som bodde her, sier Janne begeistret. Mormoren til en venninne av meg har fortalt at hun husker Frida Rusti og at de holdt fester i dette huset. Janne vil gjerne at naboer fremdeles husker ting som har skjedd i huset gjerne kommer innom og forteller om det.

— Hobbyen min er matlaging, sier Janne og forteller at hun allerede har i boks navnefester, dåpsselskap, 60- og 75-årsdag i huset. Hun skal stå for matlagingen selv, sammen med en lillesøsteren som utdanner seg til kokk. Kjøkkenet er snart på plass. Og hvis gjestene vil ha kafé skal de få kafé.

Ustoppelig

Janne Gullaksen er ustoppelig. Hun forteller at det er få plasser å få stilt ut kunsten sin i Bergen, men hos henne skal det bli en råd. Her skal det bli galleri og selskapslokale i kombinasjon. Hun ser på deg med åpent blikk og ser ut som hun får skjønnhetssøvnen sin hver natt. Sannheten er at hun har en fire måneder gammel baby hjemme og en som snart er to år. Hun er tjueåtte. Hun er full av ideer, og har evne til å sette dem ut i livet. Det kommer nok til å bli en fest å lage bilder i Urdi-huset.

— Jeg sier til kursdeltakerne at når de kommer hjem må de åpne kjøkkenskuffen. Der ligger det et hav av utstyr å male bilder med, kakegafler, slikkepotter, salatbestikk med rare tagger. Det er bare å bruke fantasien.

ÅPNE, VAKRE DØRER. Janne Gullaksen åpner et nyoppusset Urdi med utstilling av egenproduserte bilder i høst.<br/>Foto: ARNE NILSEN