Onsdag, dagen da Sigmund Gravdal (65) høyst sannsynlig ble drept i hjemmet sitt i Kvinnherad, ble de to drapssiktede kvinnene observert flere ganger av både politi og innbyggere i nabolaget.

— Vi har cirka fem vitneobservasjoner av en eller begge kvinnene i området rundt åstedet, sier politiførstebetjent Carl-Petter Leganger.

Fra tidlig til sent

Han er taktisk etterforskningsleder i drapssaken. Ifølge Leganger var pågripelsen av de to kvinnene, natt til torsdag, hovedsakelig resultatet av lokal politikunnskap. Deretter kom flere vitneobservasjoner.

— De er blitt observerte fra tidlig formiddag onsdag til sent på ettermiddagen, sier Leganger.

De to venninnene besøkte Gravdal onsdag, og skal ha drukket alkohol hos ham. Kvinnene skal ha vært kraftig beruset på ettermiddagen.

Stoppet av politiet

Dette er tre av vitneobservasjonene:

  • En kvinne bosatt i nærområdet kjørte forbi Gravdals hus ved 13-tiden onsdag ettermiddag. Til politiet har hun forklart at to kvinner sto utenfor huset hans.
  • Torgeir Rusten (33) var på vei hjem fra jobb i 16-tiden onsdag, da han så 36-åringen i veikanten. Rusten syntes hun så forkommen ut, stoppet og pratet med henne. Hun ville først haike med ham, men ombestemte seg deretter. Rusten hadde fredag formiddag ikke forklart seg til politiet.
  • I 17-tiden ble den samme 36-åringen stoppet av lokalt politi.
  • Da antar vi at hun var på vei hjemover fra området ved åstedet, sier Leganger.

Ifølge VG, uttalte kvinnen til politiet noe om blod og en død mann, men at hun var så beruset at politiet ikke forsto henne. Dette vil ikke Leganger kommentere.

Klokken 22.15 onsdag fikk politiet melding om at en mann var død. De var på åstedet noe etter 22.30, ifølge politiet. Da skal Gravdal ha vært død noen timer. Han ble funnet i gangen i huset, med store hodeskader. En hammer ble funnet ved siden av ham.

Fremstilles for fengsling lørdag

De to kvinnene vil bli fremstilt for varetektsfengsling lørdag morgen i Bergen tingrett.

— Det er bestilt fengslingsmøte for begge, sier politiadvokat og påtaleansvarlig Eli Valheim.

Begge kvinnene er siktet for forsettelig drap. Valheim vil ikke kommentere om siktelsen vil bli endret.

LEDER: Politiførstebetjent Carl-Petter Leganger leder den taktiske etterforskningen av drapet på Sigmund Gravdal (65).
TOR HØVIK