Der fikk man smør, egg og ost som var levert direkte fra produsent til butikkene som lå både her og der i sentrum og i hvert fall på Strandkaien.

Sesong i Kjøttbasaren

Nå har Bergen fått en moderne bondehandel, formgitt av Designfellesskapet, og det med et utvalg fortidens utgaver ikke kunne drømme om. Krydder og kjøttvarer, saft og syltetøy, hermetisert og frisk frukt, smør med og uten krydder, flatbrød og lefser og syltet gresskar og ramsløkpuré og enda litt til — anslagsvis 3-400 forskjellige såkalte småskalaprodukter fra flere titalls produsenter i Hordaland og Sogn og Fjordane har fått plass i Kjøttbasarens nye tilvekst Sesong.

Navnet er valgt fordi butikkens vareutvalg skal følge sesongene og ha «de beste varene på den beste tiden,» som det ble sagt ved åpningen i går. Bak etableringen står Myrdal Gard fra Tysnes der den nederlandske familien Muilwijk har slått seg ned som osteprodusenter, Haugen Gardsmat i Flåm og Måge Gardsbutikk i Ullensvang.

Fortsatt Bondens Marked

— Er det Bondens Marked som er flyttet i hus på grunn av været?

— Nei, vi skal fortsatt ha Bondens Marked en gang i måneden, sier styreleder Odd Lothe Onstad fra Haugen.

— For der får produsentene direkte kontakt med forbrukerne og kan teste ut nye produkter før de eventuelt velger å produsere nok til også å selge her i Sesong.

Han kan fortelle at vår region har landets største samling av småprodusenter, og butikken i Kjøttbasaren kan komme til å få nasjonal betydning. For dette er et unikt tilbud i norsk sammenheng og kan bli en motor i utviklingen av nisjeprodukter.

Stor interesse

En undersøkelse viser at halvparten av oss er meget eller ganske interesserte i å kjøpe produkter fra bøndenes egne utsalg - og nå har bergenserne fått Norges første gårdsutsalg midt i en by, så nå kan vi omsette interessen i handling. Bokstavelig talt. Dronningen av norsk tradisjonsmat, Ingrid Espelid Hovig, talte varmt for sesongmat da hun sto for den offisielle åpningen - og vi skal i dag ha ytrefilet av geit med kongeøsterssopp til.