Operasjonen med å heve forskipet og tømme det for vann, startet tirsdag. I formiddag var arbeidet ferdig.

– Nå flyter forskipet som en kork, rapporterer Georg Eide fra Ågotnes.

Arbeidet med å stabilisere forskipet fortsetter. Georg Eide tror vrakdelen kan bli slept bort i løpet av helgen eller i begynnelsen av neste uke.

– Det gjenstår en del stabiliseringsarbeid. I tillegg er det meldt dårlig vær med kraftig vind de nærmeste dagene. Det kan komplisere slepet. Derfor venter vi litt med å slepe, sier han.

Fortsatt olje i vraket – Fortsatt er det 100 kubikkmeter bunkersolje ombord i vraket. Denne oljen vil bli tatt ut nå når vraket er tømt for sjøvann og stabilisert. Vi skal også undersøke bruddsonen for å se om det er behov for tiltak mot eventuelle oljelekkasjer. Før slepingen tar til, må Sjøfartsdirektoratet besiktige vraket og godkjenne det for sleping, sier Eide.

Vraket vil bli slept til Høylandsbygd på Halsnøy.

– Det vil skje med en fart av 3 – 4 knop. Turen vil ta ca. 12 timer. Grunnen til at vi må slepe så pass forsiktig, er at vi skal ha oljelenser slepende etter vraket for å ta opp eventuelle oljelekkasjer, sier Georg Eide.

– Hva kommer til å skje med vraket?

– Det skal vi gjøre en grundig vurdering av når vraket er på plass ved anlegget vårt i Høylandsbygd. Vi vil vurdere om skroget er egnet til gjenbruk – for eksempel som en lekter – eller om vi skal hogge det opp til spiker. Mest sannsynlig ender vraket opp som spiker, sier Georg Eide.

Han forteller at nærmere 40 mann er i sving med ulike oppgaver ved dette oppdraget.

RUNE NIELSEN