BKK og Helse Bergen satt i går i møte om det som skjedde natt til lørdag. De er enige om at det trolig oppsto en jordfeil som kortsluttet to kabler inne på området til sykehuset. I tillegg oppsto det feil på en strømveksler. Dermed var alle tre alternative forsyningsveier til barneklinikken blokkert.

— Vondt og vanskelig

— Jeg ser ingen sammenheng med det som kommer frem i tilsynsrapporten. Helgens hendelse vedrører tilførselen av strøm, som er et BKK-anliggende, sier Kvinnsland etter møtet.

— Men er det ikke Helse Bergen sitt ansvar å ha nødaggregat?

— Jo, og det har vi. Det som var vondt og vanskelig i denne saken var at alle tre strømforsyningene ble slått ut. Det er et sammentreff som man nesten ikke kan drømme om. Barneklinikken er egentlig godt sikret mot strømbrudd.

— Bør ikke klinikken ha et nødaggregat på bygget?

— Jo, det kan du si. Det har vi diskutert senest i dag. Men det fantes altså en helt uavhengig strømforsyning, som ulykkeligvis også sviktet, sier Kvinnsland.

Ny vurdering

Han lover at strømforsyningen til Barneklinikken på nytt vil bli nøye vurdert.

Kvinnsland understreker at det i tillegg finnes lokale nødsystemer i tilfelle strømsvikt. De kan holde det gående i en time. Respiratorer og lignende er dessuten batteridrevne.

— Disse backupløsningene slo inn natt til lørdag. Derfor var det ikke på noe tidspunkt fare for pasientene på barneklinikken, og man hadde tid til å områ seg. Men jeg kan forsikre om at vi synes det er ubekvemt at hovedstrømmen kan forsvinne fra et sykehusbygg i syv timer, sier han.

Informasjonssjef Juliet Balgobin i BKK sier at feilen skjedde på Haukeland sitt område, og at det er sykehuset sitt ansvar at nødstrømsystemet fungerer.

— Vi vet at strømbruddet skyldtes en jordfeil på en høyspentkabel. Det er slikt som kan skje. Vi vet ikke årsaken til at det skjedde, sier hun.

Jordfeil oppstår når det er lekkasje av strøm fra et elektrisk apparat eller kabel. Strømmen blir da ledet mot jorden, og en jordfeilbryter sørger for å koble ut strømmen for det aktuelle området.

Verken BKK eller Helse Bergen vet nøyaktig hvor feilen oppsto.

— Vi driver fortsatt feilretting, og vil assistere Haukeland med å gå igjennom strømsystemet, sier Balgobin.