I går formiddag sto et trettitall kunstglade mennesker forventningsfulle rundt Løven på Muséplass. Klare til å suge til seg kulturell viten. Hvilke skulpturer skulle tas i nærmere øyesyn, mon tro?

Felles for alle de fremmøtte var at de hadde anledning til å rusle rundt midt på formiddagen. Noen i en forlenget lunsjpause, de fleste fordi de ikke lenger bruker vekkerklokke om morgenen.

Stille nisjer i bylarmen

Dagens guide var cand.philol. og kunsthistoriker Anne Helene Falnes Skogland.

Innimellom kirkeklokkeklang, trafikkstøy, flydur, motorsaghvining og byggebankelyder loset hun flokken sikkert forbi og rundt billedhoggerkunst i området rundt Nygårdshøyden og Sydneshaugen. Både den kunsten som folk ser til daglig, men som de likevel ikke ser. Og til den som slett ikke ses sånn til daglig.

Hun tok de skulpturinteresserte med til rolige nisjer i en bråkete hverdag, der både sjel og øyne fikk finne ro og hvile.

Til Christiestøtten på Muséplass, Per Ungs «Leda og svanen» i vannliljebassenget og bysten av Armauer Hansen i Botanisk hage, Hans Jacob Meyers skulptur «Knelende kvinne» samt hans to relieff «Barmhjertighet» og «Kunnskap» på Menneskerettighetenes Plass, den fire meter høye gallionsfiguren «Keiser Aurelian» ved Sjøfartsmuseets inngangsparti, danske Søren Georg Jensens moderne «Helios Boreios» på plassen mellom Sjøfartsmuseet og UB, videre inn til den godt skjulte plassen foran HF-bygget med Odd Tandbergs integrerte skulptur «Rislefontene» — før rusleturen endte i grusen ved Johanneskirken, der Gunnar Torvunds «Åpen 2» viser Edvard Grieg nærmest klippet i metallsjablon.

Ingen spørsmål?

Kunsthistorikeren pekte og forklarte. Og lurte på om noen lurte på noe?

— Ja, det er bare å spørre, sa hun underveis.

Men det var det ingen som gjorde. De ruslende hadde nok med å nyte skulpturkunsten, samværet med likesinnete og bare det å vandre rundt i klart, fint høstvær.

Det er kunstinteresserte cand.mag. Gunhild Tjelflaat Mæland som i samarbeid med Bergen kommune inviterer byens befolkning til «Ukens kunstopplevelse». Dette er guidete rundturer blant byens mange kulturpunkter - klokken 12 hver tirsdag helt frem til desember.

Så neste tirsdag er det på 'an igjen. Da går turen til Hordaland Kunstsenter på Klosteret, med gratis omvisning på utstillingen «Theresa Hubbard & Andreas Birchler». Åpen kafé blir det også. Kommer du?

SPENNENDE: - Jeg har opplevd at folk går rett forbi denne skulpturen. De ser den rett og slett ikke. Men det er jo ikke vanskelig å se at dette er Edvard Grieg. Og ser dere godt etter, kan dere også se relieffet av Nina Grieg langs kanten, forklarer kulturhistorikerguiden. Og de fremmøtte kunstinteresserte ser og ser. Og finner både Nina og Edvard ...<p/>FOTO: ARNE NILSEN