— Jeg har lært noe om at ethvert liv kan bli verdifullt om vi tilrettelegger for det, sier Ragnhild Tangen stille. Hennes erfaring er høstet i smerte. Å få et funksjonshemmet barn var et sjokk. Det ga henne utfordringer dag etter dag, år etter år. Kampen for Bjørnars rett til det gode liv unner hun ingen andre, men hun deler gjerne gledene.

Bjørnar Tangen er 33 år. Han fikk ikke verbalt språk og evnen til å gå. Han er svaksynt og nærsynt, har cerebral parese og får ofte epileptiske anfall. Helt avhengig er han av andres hjelp og årvåkenhet. Likevel har han siden 1991 bodd i egen bolig.

Lært meg noe

— Jeg har kjent dyp smerte, men og den dypeste glede over bitte små ting. Kanskje har livet med Bjørnar lært meg noe om å se det store i de små ting, reflekterer Ragnhild Tangen. Et smil, en godlyd, et blikk eller noen ord fra en av hans pleiere kan noen ganger få henne til å sveve.

I de 19 årene han bodde hjemme visste hun aldri hvordan dagen ville bli. Kom det et anfall, måtte hun endre alle planer. Å studere ved universitetet noen timer i uken, opplevde hun som rene høytiden. Da hadde hun tid for seg selv og nøt blant annet forelesningene til Bjarne Fidjestøl.

«Du og din sønn tar jo hele økningen i Askøy kommunes skolebudsjett», fikk hun høre da Hop skole skulle tilrettelegges for funksjonshemmede. Stadig kamp kostet. Noen ganger skulle hun ønske hun hadde vært sint. I stedet kom tårene. Men hun fikk hjelp og ble hørt.

Delt erfaringer

Gjennom årene har Ragnhild Tangen reist mye rundt i landet og delt sine erfaringer om hvordan det er å ha et funksjonshemmet barn. Til FNs internasjonale år for funksjonshemmede skrev hun en barnebok om Bjørnar, som ble utgitt på flere språk i mange land i Vest-Europa.

I 20 år har Ragnhild Tangen, som i dag har tittelen forfatter, vært knyttet til Kystradioen. Sammen med fotograf Petter Solheim og Kristine Bech-Sørensen har hun skrevet «Levende lån». Hennes siste bok er «Gudrun fra Liaskjæret». Hun har tre voksne barn og fire barnebarn og bor på Ask på Askøy.

— Hvilke verdier er viktige for deg?

— Jeg er glad i hverdagene og i å ha det godt i forhold til dem jeg er sammen med. Åpenhet og dialog er viktig. Oppstår vansker, er løsningen å prate sammen. Å feire frokost, lunsj eller middag i lag med andre mennesker, er noe av det kjekkeste jeg vet. Vi deler ikke bare mat, men også ord og følelser, sier Ragnhild Tangen - som synes det er synd at mange har det så travelt at det blir lite tid til slikt i vår tid.

Hun har et kristent livssyn, men slapper mer av og springer ikke lenger om kapp med Gud. Hun misjonerer ikke, men lytter heller.

Stadig inspirasjon

  • Hvor henter du næring til livsgleden?

— Jeg er et åpent menneske og henter stadig inspirasjon fra mennesker rundt meg. I flere somrer arbeidet jeg blant funksjonshemmede på Furuly. Møter jeg noen av beboerne i dag, kommer de bort og gir meg en klem eller stryker meg over kinnet. Slikt varmer, sier Ragnhild Tangen.

TRIVSEL: Ragnhild Tangen synes Ask på Askøy er en perle i Hordaland. Fra hagen har hun fin utsikt til Nordhordlandsbrua. FOTO: ØRJAN DEISZ