Navn: Olaug Nilssen

Alder: 27

Yrke: Forfatter/skribent

Bosted: Sandviken

Hvor vokste du opp? — I Solheimsdalen i Førde kommune. Flyttet til Bergen første gang i 1996 og har bodd her siden 1998.

Hvor ville du helst ha bodd? - Jeg er fornøyd med å bo i Sandviken. Det er fint mange steder, men jeg trives med å bo nær Fløyen.

Hvor går søndagsturen?

— Jeg går ikke tur hver søndag, men når jeg går blir det ofte Fløyen. Sist søndag var jeg på Arboretet for første gang, det var kjempefint. Jeg har kjøpt meg kartbok, og har planer om å gå tur på flere byfjell.

Favoritt utested? - Logen nå, Henrik og Naboen tidligere. Skal jeg drikke utepils er Kippers på Verftet finest.

Hvor handler du klær? - Jeg handler ikke klær så ofte, det er ikke yndlingsgeskjeften min. Når jeg handler, blir det gjerne på Hennes&Mauritz. Bukser kjøper jeg på Carlings, det er det eneste stedet jeg finner noen som passer.

De beste skillingsbollene? - Jeg har ikke helt skjønt det med skillingsboller. Jeg spiser like gjerne hjemmebakt eller kanelgifler, disse små som man kjøper i pose og som står seg lenge. Men det er kanskje ikke helt det samme?

Ditt beste skoleminne? - Jeg hadde muntlig eksamen i samfunnskunnskap på gymnaset, og fikk seks. Det var overraskende, jeg hylte og skreik i gangen.

Din bergenske favorittrett? - Jeg har ikke noe forhold til hvilke plasser som «eier» ulike matretter. Jeg liker smalehode, det er vel vestlandsk?

Hvor er du medlem? - I Norsk Målungdom, Norsk Forfattersentrum og Redd Barna.

Hva samler du på? - Da jeg var liten samlet jeg på viskelær. Nå samler jeg på kvitteringer. Ikke fordi jeg har så veldig lyst, men for å ha dem til selvangivelsen. Og så samler jeg på aviser der det har stått noe om meg. Kanskje litt barnslig, men jeg kommer ikke over det.

Ditt bergenske favorittuttrykk? - Tidig!

Hva er du mest stolt over? - Egentlig byen som helhet. Jeg synes det er generelt fint her, fine hus og fin natur.

Hva ville du vist en turist? - Jeg liker å gå opp til Fløyen, ikke ta banen. Best liker jeg «bakveien», den veien som er asfaltert. Da ser jeg byen fra en annen vinkel enn jeg pleier. Så liker jeg å rusle litt i smitt og smau, og jeg tar gjerne med folk ut hit på Verftet.

Hva er du minst stolt over? - Jeg er blitt så gammel at jeg synes at tagging er stygt. Og jeg synes at for mye reklame forsøpler bybildet. Jeg er ikke begeistret for ideen om mer reklame i busskur.

Hva mangler i Bergen? - Bergen er midt i blinken, byen er passe stor med nærhet til naturen. Den er så liten at det er mulig å kjenne folk igjen. I tillegg er her et stort kulturtilbud. Jeg føler meg mer fremmedgjort i Oslo. Men det mangler et godt utvalg av studenthybler!

Hva savner du når du er på reise? - Da savner jeg kjæresten min.

Det mest romantiske stedet? - Det er Nordnesparken. Der forlovet jeg meg, og der kysset jeg og han som jeg senere forlovet meg med for første gang. Dette skjedde på akkurat samme plass.

Ditt første kyss? - Jeg var 13 år og kysset en gutt fra ten sing på leir. Vi var kjærester i en uke. Når jeg tenker på det i ettertid var kysset mest klønete, men det var jo en milepæl i livet.

Favorittbergenser? - Det er Gunnar Staalesen. Da jeg debuterte som forfatter og kom inn i det miljøet, var han veldig inkluderende. Han er en veldig hyggelig mann, og han engasjerer seg og er synlig og aktiv.

Har du gått i buekorps?

— Nei. Jeg har mislikt buekorps mange ganger i løpet av min studietid. Jeg husker en 17. mai da jeg bodde ved Mariakirken, jeg tror buekorpsene begynte klokken fem om morgenen. Jeg ser at det er fint at det finnes en slik tradisjon, og det begeistrer og gleder mange. Men jeg blir irritert over debatten om jentebuekorps, jeg synes ikke argumentasjonen som blir brukt mot jentebuekorps er særlig god.

Når var du på Stadion sist? - Der har jeg aldri vært. Jeg er ikke spesielt interessert i fotball, og blir irritert når fotballen stjeler sendetid fra programmer jeg har lyst til å se. I den grad jeg heier på noen, er vel det Sogndal. Jeg har vært på en fotballkamp i hele mitt liv, det var Førde mot Florø da jeg var russ.

Det flotteste byfjellet? - Det er Fløyen. Det er dit jeg pleier gå, og det gjør jeg ofte.

En god dag i Bergen? - Det må helst være fint vær. Jeg liker å kunne dra meg litt om morgenen, så dagen må starte med at jeg har tid til det. Så vil jeg gjerne sole meg i en park og lese litt. Deretter en tur til Torgallmenningen for å se på folk. Så en tur, jeg liker å dra på utforskningsturer til steder jeg ikke har vært før, som turen jeg nylig hadde til Aboretet. Da er det kanskje ikke tid til så mye mer på en dag? Jeg vil gjerne avslutte dagen med en god middag. Og så synes jeg det er kjekt å gå på et opplesingsarrangement. Det er en del av dem i Bergen. Jeg savner formiddagsopplesningene som var på Terminus tidligere.

Ordfører for en dag? - Jeg ville sørge for at det ikke ble busskurreklame, og prøvd å gjøre noe med studentboligene. Dessuten ville jeg gjennomført bilfrie dager om vinteren når det er klart og forurensningen ligger som et teppe over byen. Og så ville jeg skrudd tiden tilbake og ikke revet ned husene i Jonsvollkvartalet.

Bergen om 50 år? - Det blir litt diffust å forestille seg. Jeg tror ikke jeg bor her om 50 år, men er nok ofte på besøk. Forhåpentligvis er byen litt renere enn den er nå. Og så er det bybane!

HILDE KRISTIN STRAND

TRIVES PÅ VERFTET: Olaug Nilssen liker seg på Verftet. Her er utekafeen Kippers og veien til Nordnesparken er ikke lang. Det er det mest romantiske stedet hun vet om, for der kom forlovelsesringen på.<br/> FOTO: ARNE NILSEN