— Det kan virke som sentrumsringen er blitt større. Nå koster det omtrent like mye å leie i Laksevåg og Solheimsviken som på Nordnes, sier advokat Monica Bryner.

Hun leier ut mellom 60 og 70 leiligheter for ulike huseiere i Bergensområdet, og understreker at det fortsatt er sentrumsleilighetene som går først.

— På Nordnes og Nygårdshøyden er det lettest å leie ut, sier hun.

I forrige uke fikk nesten 8000 studenter beskjed om at de fikk studieplass i Bergen. Dette er fortsatt den definitivt mest populære gruppen å leie ut til.

— Huseierne vil helt klart ha studenter. De får penger hver måned fra Lånekassen, og det er sjeldent betalingsproblemer med dem, sier Bryner.

Transport eter besparelsen

— I aksen Landås, sentrum, Sandviken og Åsane er det helt sprengt. Alle Studentsamskipnaden sine hybler er utleid, og det er her de fleste studentene ønsker å bo, sier Jette Christensen i Bergenstudenten.no.

Bergenstudenten er drevet av studentorganisasjoner i Bergen, og hjelper studenter fra andre steder enn Bergen med å gå på visning.

Sammen med Ingve Larsen og Synne Ose har Christensen vært på over 60 visninger så langt i sommer. Tendensen er klar.

— Du må ut til Flaktveit og Fana for kanskje å finne noe billigere enn i sentrum, sier Christensen.

Christensen peker på at det virker som mange studenter har en oppfatning om at hvis de bare drar langt nok utenfor sentrum, blir det billigere.

— Dette er en myte som ikke er sann. Det er kanskje et par hundre kroner billigere hvis du drar langt nok utenfor sentrum, men besparelsen blir spist opp av transportkostnader.

Med studentrabatt koster et månedskort på bussen omtrent 500 kroner. Dermed blir det i realiteten dyrere å bo utenfor sentrum hvis husleien ikke er mer enn et par hundre kroner lavere.

— Bydeler som Laksevåg og Fyllingsdalen opplever mindre press fra studentene, men også her er det mange på visning forteller Christensen.

3000 kroners-grensen

På visningene Bergenstudenten har vært på ligger de fleste boenhetene - altså rom i kollektiv - i prissjiktet 2900-3500 kroner per student i måneden.

— Tidligere var det slik at hvis du betalte over 3000 kunne du regne med bedre standard, mens et rom i et vanlig kollektiv lå under 3000. Nå er denne grensen sprengt.

De peker likevel på at det er mange som prøver seg på å få mer.

— Det er ikke lenge siden vi gikk på en visning på et rom i et kollektiv. Det var åtte kvadratmeter og kostet 3750 kroner i måneden.

Janne Wiers driver Norge i Hus, et selskap som hjelper huseiere med utleie og drift. Hun bekrefter studentenes oppfatning.

— Jeg pleier å si at hvis huseiere skal leie til studenter kan de ikke gå over 4000 kroner.

Wiers peker også på at det er de små leilighetene som er dyrest.

— Det er ikke uvanlig å finne en ettroms leilighet til 5500 kroner, sier hun.

Lettest for jenter

Wiers er oppgitt over at en del huseiere rett og slett diskriminerer grupper av leietakere.

— Min erfaring er at det dessverre er vanskeligere for utlendinger, eller nordmenn som snakker dårlig norsk, å få leid seg en leilighet.

Også studentene i Bergenstudenten har merket dette.

— Vi har fått flere telefoner fra fortvilte utenlandske studenter som har fått beskjed om at leiligheter er utleid. Da vi ringte opp igjen etterpå var plutselig leiligheten ledig igjen, forteller Christensen.

Sammen med de andre boligformidlerne er hun overgitt over denne typen holdninger.

— Vår erfaring er at det er lettest å få hybel hvis du er jente og norsk. Det er også enklere hvis du er villig til å bo med mange andre, som du ikke kjenner.

Vegar Valde