Fra før har Venstre gått ut og signalisert at de kun vil støtte et byråd uten Frp.

Frp, Høyre og KrF sitter denne uken i forhandlinger om å fortsette samarbeidet i fire år til. Venstre mangler et mandat for å kunne gi KrF og Høyre et flertallsalternativ i bystyret. Det mandatet kunne BT i går fortelle at Byluftslisten stiller til rådighet.

Kan ryke ut

Onsdag formiddag er det fremdeles usikkert om Byluftslisten kommer inn i bystyret i det hele tatt. Flere andre parti melder seg nå på for å fjerne Frp fra makten i Bergen.

— Det jeg har sagt til Venstre, er at vi ser det som et mål å få Frp ut av byrådet, sier gruppeleder for Sp, Ove Sverre Bjørdal.

Han vurderer å bruke sitt ene mandat i bystyret til å støtte et byråd bestående av KrF, H og V. Dermed vil et slikt byråd få flertall i Bergen.

— Dersom vi skal gjøre dette, må det komme gode innrømmelser på miljøpolitikken og sosialpolitikken fra det nye byrådet. Det må være på plass om vi skal vurdere å støtte etableringen av et slikt byråd.

— Hva betyr det?

— Det må vi komme tilbake til i eventuelle forhandlinger, svarer Bjørdal.

Mer miljøvennlig

Han presiserer at dette er foreløpig på tenkestadiet, og ikke konkretisert i partiets sentrale fora. Dersom KrF og H går vekk fra Frp, ser han for seg store politiske forandringer.

— Jeg forventer at et slikt byråd vil føre en vesentlig mer sentrumsrettet politikk enn det som er i dag. Jeg forventer at man får gjort mer for miljøet, og at man ikke får et så bilvennlig byråd som i dag.

Sondre Båtstrand og Miljøpartiet de Grønne er et annet sted et byråd bestående av H, KrF og V kan søke støtte for å få flertall.

— Vi har sagt hele veien at vi er åpne for samarbeid. Vi foretrekker helt klart et byråd uten Frp, fremfor et med Frp, sier Båtstrand.

Han presiserer at han ikke er interessert i å gi et grønt alibi til et høyrebyråd. Å stille mandatet til disposisjon, slik Byluftlisten har gjort, er ikke aktuelt.

— Vi har en helhetlig politikk å ivareta, og ønsker å oppnå ting. Vi gir ikke bort mandatet vårt uten videre. Men får vi gjennomslag for noen konkrete punkter kan vi samarbeide.

— Hvilke punkter vil du fremheve?

— Vi har ikke satt noen absolutte krav, men det handler om å flytte parkeringsplasser ut av sentrum, innføre køprising, øke sosialsatsene og bygge et Dyrenes Hus.

For tidlig for KrF

Filip Rygg (KrF) påpeker at de har akkurat begynt forhandlinger med Frp og H.

— På generelt grunnlag vil jeg si at det er en fordel for oss at det finnes flere måter å etablere et borgerlig flertall på, men jeg vil la utfallet av de forhandlingene vi nå nettopp har startet på avgjøre om det er aktuelt å se på nye alternativer.

Rygg er ikke overrasket over at den rødgrønne siden sprekker.

— Bergen er en borgerlig by og Senterpartiet hører hjemme på borgerlig side.

Akkurat nå vil han derimot konsentrere seg om forhandlingene med Frp.

— Vi har hatt fire år med et godt samarbeid. Ideelt sett burde Venstre ha vært med i dette samarbeidet. Det ville ha vært bra politisk, for jeg vil gjerne ha sentrum med, for det vil gi mer sentrumspolitikken. Men Venstre burde også være med for å sikre oss større styringsdyktighet, at Venstre har sagt nei, beklager jeg.

Mæland overrasket

Nyheten om Ove Sverre Bjørdals frieri mottas med stor overraskelse av byrådsleder Monica Mæland (H).

Da BT ringer, blir det helt stille. Lenge. Før svaret kommer:

— Javel? Jeg har ikke mottatt noen henvendelse fra ham.

— Men Bjørdal har sagt det til oss.

— Ja, det er jo alltid interessant, det. Vi synes det er hyggelig med alle som vil samarbeide med Høyre. Senterpartiet er velkommen til forhandlingsbordet som er etablert med KrF, Frp og Høyre, sier Mæland.

Det er et bord Sp neppe vil sette seg ned ved når målet er å få Frp ut av byrådet.

— Men det er et interessant utspill hvis forhandlingene med oss, KrF og Frp ikke skulle føre frem, sier Mæland.

— Jeg har ikke opplevd å ha så mange friere noen gang. Ikke siden jeg var 13 år i hvert fall. Vi får fortløpende vurdere situasjonen.

Bør Frp ut av byrådet? Si din mening under!