Navn: Siri Myrvoll

Yrke: Byantikvar

Alder: 59 år

Adresse: Nye Sandviksveien

Hvor vokste du opp? — I Christies gate, like ved Muséplass. Far arbeidet ved NHH, som lå på Nygårdshøyden på den tiden. For et barn var det et ensomt sted å bo, nesten ingen på min alder. Blant barndomsminnene er frøken Kroghs barnehage og det skremmende Fastings Minde. Da jeg var ni, flyttet vi til Starefossen. Der var det annerledes, med blåbærlyng og venninner å hoppe sving og leke femball med.

Hvor ville du helst bodd? - Der jeg bor nå, uten tvil, i gesellhusene fra 1880-tallet i Nye Sandviksveien. En fredelig plass, midt i byen, med urtehage, slyngroser og gangavstand til jobb og alt annet. Perfekt for en byglad person som meg.

Hvor går søndagsturen? - Jeg er ingen turgåer. Det er liten sjanse for å treffe meg ved Brushytten. Søndagsturen går helst til hytten på Goddo på Bømlo.

Favoritt-utested? - Yndlingsstedet mitt var Tre Musketerer i Torggaten. Det er et savn at det ikke lenger finnes. Men jeg trives på Bryggeloftet og spiser godt på To Kokker. Skal jeg drikke god vin, er Dyveke et førstevalg, et stamsted.

Hvor handler du klær? - Det meste i London, og aller mest i en butikk som heter Warderobe, der har de meg på data. Ringer jeg på forhånd, har de funnet frem forslag til klær og sko når jeg kommer. Kaffe får jeg også. Veldig koselig.

De beste skillingsbollene? - Jeg tråler ikke akkurat byen etter skillingsboller, men nå om dagen er det Baker Brun som har de beste, de og Godt Brød. Men jeg savner gode brødkaker, minnes Smith-Sivertsen sine runde med vemod.

Ditt beste skoleminne? - Jeg var ikke spesielt glad i skolen, kjedet meg ofte. Derfor var det godt å kunne slutte, for å begynne å studere arkeologi. Det var det jeg hadde ventet på.

Din bergenske favorittrett? - Prinsefisk og surstek er to favoritter. Dessuten lager jeg julekaker etter gamle bergenske oppskrifter, sirupsspikkelasjer, for eksempel.

Hvor er du medlem? - I Fortidsminneforeningen og Gamle Bergens venneforening, dessuten slektsforskningsforeningen DIS-Norge - og Kragerø og Skåtøy Historielag, et område jeg har slektsrøtter til.

Hva samler du på? - Min mann samler på frimerker, det er vel det nærmeste jeg kommer. Bortsett fra at jeg samler på informasjon om slekten, da.

Ditt bergenske favoritt-uttrykk? - «Gå mann!» er festlig. «Klink is» liker jeg også. Husker at jeg hadde problemer med å få min østlandske mor til å forstå hva det var.

Mest stolt over i Bergen? - «Statsraad Lehmkuhl» og Nystemten. Tenk så flott at byen har sin egen nasjonalsang!

Hva ville du vist en turist? - Bergen!

Minst stolt over i Bergen? - Rådhuset. Ikke det gamle, men det nye.

Hva mangler i Bergen? - Ikke mye, men her kunne vært et større utvalg av spesialbutikker for både fetevarer og godt håndverk. Det er ikke alltid nok med kjedebutikker og standardvarer.

Hva savner du når du er på reise? - Lite. Jeg klarer meg uten geitosten da.

Det mest romantiske stedet? - I svingene opp til Fløyen, mellom Fjellveien og Skansemyren. Der er en haug med utsikt over byen. For meg er det stedet.

Ditt første kyss? Det var i England. Jeg var seksten og var på Rotary-utveksling i Bambury. Han het Peter og fulgte meg hjem etter en kinotur.

Favoritt-bergenser? - Harry Hansen. Han var en flott ordfører og den personifiserte bergenser.

Ditt forhold til buekorps? - Som barn ønsket jeg lenge at jeg var gutt, slik at jeg kunne gå i buekorps. Om lørdagene sto jeg alltid på balkongen i Christies gate og så Nygaards Bataljon gå forbi og avslutte ved Christiestatuen. Min mann gikk i Dræggens og i dag flagger vi gjerne når korpset går forbi huset vårt på vei på landtur. Buekorpsene er en flott og demokratisk bevegelse.

Når var du på Stadion sist? - En stund siden, men husker aller best semifinalen mot Fredrikstad i 1961. Brann tapte og rett før slutt skulle Kniksen ta corner. «Ka ska eg gjøre? spurte han publikum. «Tenk på din mor», var det en kjuagutt som ropte. Det var ikke godt nok.

Det flotteste byfjellet? - Ulriken, byens mor. Uten Ulriken intet Bergen.

En god dag i Bergen? - Søttende mai, når byen og bergenserne er festkledd, når det yrer av liv og byen står på ende. Når buekorpsene marsjerer. Da er Bergen på sitt beste.

Ordfører for en dag? - Jeg ville satt sammen en liten, hurtigarbeidene komité med folk fra næringsliv og fra kulturminnevern, med det mål å profilere det unike historiske miljø denne byen har. Potensialet er stort. Idéen er gratis.

Bergen om 50 år? - Mitt håp er at Bergen da er en by som fremdeles har med seg fortiden, samtidig som den har vært åpen for det nye, og dermed er en by i harmoni med seg selv, en by som har beholdt sin identitet.

BARNDOM: Byantikvar Siri Myrvoll i barndommens rike, i Christies gate ved Muséplass, der hun bodde til hun var ni år gammel.<p/> FOTO: GIDSKE STARK