I tillegg har en 22-årig venn av drapstiltalte Jarle Olsen uteblitt fra rettssaken. Han dro heller til England for å spille fotball.

— Ingen av de to møtte i retten når de skulle, og vi har ikke hørt et ord fra noen av dem, sier statsadvokat Gert Johan Kjelby.

Han er aktor i straffesaken mot Jarle Olsen og Tor Helge Flaten, og har i lang tid vært vant til vitner som knapt husker sitt eget fornavn. To og et halvt år etter drapet er hukommelsen blitt så dårlig at flere «glemmer» å møte i retten, selv om de er lovlig stevnet som vitner.

Pågrepet i Norge

En av dem er den såkalte «MC-mannen», en 33 år gammel mann som politiet tror drev storstilt narkohandel sammen med Jarle Olsen. Olsen har pekt ham ut som oppdragsgiver for «smellejobben» på avdøde Øyvind Bjarte Madsen. Det nekter 33-åringen plent for.

Forrige mandag skulle han møte og komme med sin forklaring. Men 33-åringen hadde andre planer og ga blaffen i å stille opp. Alle forsøk på å få tak i mannen var fånyttes.

— Jeg vet ikke hvor vitnet er, men jeg har godt håp om at vi skal klare å få tak i ham innen rettssaken er ferdig, sa en overraskende optimistisk aktor Kjelby i går formiddag. Kort etter fikk BT bekreftet at 33-åringen var pågrepet av politiet. Politiavdelingssjef Tove Lian Mathiesen ved person- og voldsavsnittet i Hordaland politidistrikt vil ikke gå i detaljer om hvor og når mannen ble tatt. Hun avviser likevel spekulasjoner om at han hadde flyktet utenlands.

— Han ble pågrepet her i Norge. Resten får han fortelle om selv i retten, sier politiavdelingssjefen.

«Dere har rett mann»

33-åringen er et av aktoratets mest sentrale vitner. Overfor politiet skal han indirekte ha pekt ut Jarle Olsen som hovedmannen bak drapet. «Dere har den rette mannen,» hevder etterforskningsleder Kjell Mo at 33-åringen sa i en telefonsamtale, samtidig som han nektet å noensinne gjenta dette i en rettssal.

I dag møter altså «MC-mannen» i retten, riktignok med svært god hjelp av politiet. Hvor mye mannen faktisk kommer til å huske når han tar plass i vitnestolen, er en helt annen sak.

— Ville det svekket aktoratets sak mot Olsen og Flaten om han hadde uteblitt fullstendig?

— Nei, ikke nevneverdig. I så fall ville jeg bedt om å få lese opp det han har forklart i de to foregående rettssakene, sier aktor Gert Johan Kjelby.

På prøvespill i England

«MC-mannen» er ikke alene om ikke å gi vitneforklaringer førsteprioritet. En 22 år gammel venn av Jarle Olsen skulle forklare seg onsdag i forrige uke, men møtte aldri. Han var med Olsen på kjøreturen til Proffen Gatekjøkken, hvor Olsen og medtiltalte Tor Helge Flaten møttes noen timer før drapet skjedde.

22-åringen regnes for å være en svært talentfull fotballspiller, og har etter alt å dømme prioritert lek med lærkule fremfor rettssal og vitneforklaring. Treneren hans bekrefter nemlig at spilleren den siste tiden har vært i England på treningsopphold hos en fotballklubb.

— Det er lenge siden han dro, men jeg vet ikke om han er kommet tilbake ennå. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere dette, sier treneren. Aktor Kjelby bedyrer at han ikke vet hvor 22-åringen befinner seg.

— Jeg har fått høre rykter om at han er i England og spiller fotball, men vi har ikke fått bekreftet den opplysningen, sier statsadvokaten. Det er foreløpig ikke utstedt pågripelsesordre på 22-åringen, og det er heller ikke satt i gang noe apparat for å få fotballspilleren hjem og inn i rettssalen.