Dermed har to av regjeringspartiene bestemt seg i saken. SVs gruppe skal ha startet behandlingen av saken, men skal ifølge kilder i partiet ikke ha landet på en beslutning ennå. Det tyder på at regjeringen beslutning i saken først blir formelt vedtatt i neste uke, men med to av tre regjeringspartier for tildekking når neppe hevingsalternativet opp.

BT kunne i dag melde at Aps gruppestyre på Stortinget hadde gått inn for tildekking. Det skjedde på et møte tirsdag. Også Sp-gruppen støtter tildekking. Etter det BT har grunn til å tro skjedde det med betydelig dissens.

Fylkeslederen ble ikke varslet

I hele går ventet fylkeslederen i Ap på meldingen om partiets beslutning. Ingen tok kontakt.

— Jeg kan ikke gå ut med kommentarer i denne saken før jeg har fått bekreftet opplysningen fra Aps stortingsgruppe, sa fylkesleder Sveinung Valle i hele går.

Mens BT fikk opplysninger om at beslutningen var tatt, satt fylkeslederen og ventet på telefonen som aldri kom. Hordaland Ap har stått i spissen i kampen for å heve ubåtvraket, men ingen tok seg bryet med å informere den lokale fylkesledelsen.

— Dette er en beslutning det er umulig for oss å forsvare. Jeg kommer ikke til å gå på noe som innebærer noe forsvar for dette, sier Sveinung Valle.

Skuffet

Han er svært skuffet over eget parti. Han er og skuffet over at han ikke er blitt holdt orientert.— Dette viser at den demokratiske prosessen i partiet ikke fungerer.

Valle mener de faglige vurderingene åpnet for at kvikksølvlasten kunne tas opp i stedet for å bli tildekket.

— Under de to høringene i Bergen og på Fedje i forrige uke kom det frem at dette ikke var noen teknisk komplisert operasjon. Den ville heller ikke få negative konsekvenser miljømessig. Det var bakgrunnen for at fylkesstyret i Hordaland før helgen gjentok sitt vedtak om at vraket bør heves, sier Valle.

Overrasket

Han peker på at dette ikke er en beslutning som bare er viktig for Hordaland. Langs hele vestlandskysten og langs kysten videre nordover har kravet vært at lasten måtte opp.

— Vedtaket fra fylkesstyret forrige fredag fikk også tilslutning fra Ap-lagene i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.

Valle er overrasket over beslutningen sentralt. Han mener fagrapportene åpner for hevingsalternativet, og viser til løftet om at det ikke skal stå på pengene.

— Dette er jo gjentatt nær sagt til det kjedsommelige av folk i regjeringen. Nå sitter vi igjen med flere spørsmål enn svar og forstår ikke at det skulle være sikkerhetshensyn gjør det riktig å dekke til vraket.

Hva mener du om beslutningen?

FORUNDRET: Fylkesleder Sveinung Valle i Ap.
EIVIND SENNESET