Da det ble påvist svulst på hjernen til Golden retrieveren, ville eieren gjøre alt de kunne for å berge den.

Veterinærer ved Tertnes Dyreklinikk utførte torsdag den oppsiktsvekkende operasjonen. Det tok veterinærene Ulf Erlandsen og Tore Berg et par timer å fjerne svulsten. Erlandsen var på hjemmebane, mens kollega Berg til daglig jobber på en dyreklinikk i Gjøvik. De to samarbeider ofte om kompliserte veterinærmedisinske utfordringer.

Nikita var svært dårlig da hun mandag kom til dyreklinikken, sendt videre fra en annen veterinær. Hun hadde kraftige epileptiske anfall og hadde problemer å med å stå og gå. Sannsynligvis har hun hatt kraftig hodepine.

Internasjonalt samarbeid

Ved hjelp av CT (computertomografi) — en avansert form for røntgenfotografering - ble det slått fast at hunden hadde en stor svulsts på hjernen. Erlandsen og Berg forteller:

— Vi samarbeider med det veterinærmedisinske fakultet ved universitetet i Bern i Sveits - ansett for å være ledende i Europa innen nevrologi på dyr. CT-funnene ble sendt elektronisk til Bern, og vi fikk melding tilbake at svulsten lot seg fjerne. De ga oss råd om operasjonen.

Hundeeieren ble fortalt at det var mulig å gjøre noe, men at behandlingen ligger i grenseland av hva vi kan utføre. Uten operasjon, ville hunden ikke hatt en sjanse til å overleve. Eieren ga grønt lys for operasjonen, sier de to veterinærene.

Kom ut av seg selv

Etter at de hadde skåret seg gjennom en stor muskelmengde, boret veterinærene et 3 ganger 3 cm stort hull på høyre side av hjernekassen. Da tøt svulsten på størrelse med en drue ut av seg selv gjennom hullet. Svulsten hadde presset på hjernen og var årsaken til epilepsiplagene.

— Svulsten var så stor at den har ført til et ekstremt trykk på hjernen. Hunden har ikke hatt det gått, sier Erlandsen.

BT møter hunden der den ligger på gulvet i oppvåkningsrommet på klinikken. Hunden er delvis bevisst, sterkt neddopet av smertestillende medikamenter. Skjelvingen som plaget den et døgn tidligere, er borte. Nikita reagerer når veterinærassistent Hilde Larsen steller såret.

Er optimister

— Blir hunden helt bra?

— Det kan vi ikke si før det er gått noen dager, sier Erlandsen. - Nå trenger kroppen å hvile noen dager. Vi er spent på hvordan det går, men tegn tyder på at det skal gå bra, sier han.

— Noen vil kanskje reagere på at dere gjør så avanserte inngrep i hjernen på en hund. Er det rett å gjøre slikt?

— Denne typen operasjoner utføres ikke så sjelden i andre land i Europa, sier Berg. - Hvis operasjonen av Nikita er vellykket, vil hun få ett til to års lenger levetid. Det tilsvarer 7 til 14 år for et menneske. Vi er alle opptatt av å ta vare på våre kjæledyr. Hvis vi kan forlenge levetiden og gi hunden et godt liv, er det verd å la dem gå gjennom en slik operasjon, sier Berg.

Brekke, Eirik
Brekke, Eirik