• Dere må bare føle på meg, sier en elegant herremann og svinger seg verdensvant ut på gulvet. Vi var med da Klosteret seniorsenter arrangerte mannekengoppvisning.

— Jeg er formann i gutteklubben «Grei», forteller den elegante herren.

Det er Walther Lygre, for anledningen staselig kledd i Kløverbukse, mørkeblå skjorte og vest. Han er hanen i kurven blant de seks mannekengene fra Klosteret Seniorsenter, som har meldt seg frivillig til å seile i den ene kreasjonen etter den andre inn på catwalken i den største salen i Nordnes Bydelshus. Der sitter et femtitalls velkledde seniorer og venter spent på om de vil finne plagg som faller i smak blant sortimentet til Marit Johnsen fra Bergen seniorklær, vestlandsavdelingen av Norsk senior shop.

Nedleggingstruet

— Og dette vil de legge ned, klager Aud Eide, som også skal være mannekeng i dag.

— Vi som har det så kjekt!

Hun er oppgitt over politikere som i det hele tatt kan tenke seg å true senteret som, helt siden mannen hennes døde, har betydd så mye for henne.

— Jeg buret meg inne helt til det var en venninne som dro meg med hit. Og det har bare vært helt fantastisk, fortsetter Aud, som nå nesten daglig drar inn til senteret helt fra Åsane. Her treffer hun andre oppegående mennesker til håndarbeid på mandager, onsdagstreff, torsdagsdans, seniordans og i dag mannekengoppvisning.

— Her er et fantastisk miljø, jeg er blitt så godt mottatt, forteller en tredje moteløve, Wenche Rolland.

En herre i drakt

Men i Walther Lygres klubb om tirsdagene det ingen adgang for damene.

— Kun for herremenn, forklarer Lygre.

— Der gjør vi to ting: Vi forteller gode historier, vi diskuterer ikke politikk, fortsetter han, men innrømmer at det blir litt politikk likevel for tiden, når verdenssituasjonen er så tilspisset.

Men ikke akkurat i dag, for nå har Lygre fått på seg det Johnsen over høyttalerne kaller en fritidsdress. En grå og behagelig joggedress.

— Til bruk opp Stoltzekleiven, roper Lygre til publikum, før han legger til:

— Siste gangen eg gikk opp der var i 1945.

ENESTE HANE: Walther Lygre er formann i gutteklubben «Grei» og eneste mannlige innslag blant mannekengene.
STERKE DAMER: Vi stiller opp på alt, vi er jo det sterke kjønn, ler Melborg Noven i ferd med å legge makeup på Aud Eide. De hinter til at det bare meldte seg en frivillig mann til å være mannekeng.
STJERNEMODELLER: F.v. Aud Eide, Wenche Rolland, Melborg Noven og Kari Pettersen har kledd seg til første visning. - Nå håper vi bare på de store modellkontraktene etterpå, ler Kari.
FOTO: ARNE NILSEN