EYSTEIN RØSSUM

GARD STEIRO

KRISTIN JANSEN

Det er den 42 år gammel halliksiktete esteren som leier lageret. Han sitter fortsatt i varetekt.

Det var tid for opprydding på Hylkje i går. Først dukket en uniformert politibil opp på tunet der søppelsekkene med stjålet Fretex-tøy lå stablet opp. Deretter kom politimennene Rune Tveit og Dag Heggren for å fotografere kleshaugen. Og til slutt kom to lastebiler fra Fretex og tok med seg gavene som var kommet på avveie.

— Nei, noe slikt har jeg aldri vært med på før. Å stjele fra oss på denne måten er smålig og veldig frekt, sa Fretex-sjåfør Atle Larsen mens han lempet tøysekker på harde livet.

Kjente til dekklageret

Før i går ante politiet ingen ting om at det lå enorme mengder stjålne klær inne på det avskjermete tunet. Det skjønte de først da de så bilder både av kleshaugen og av tyvene i Bergens Tidende.

Men politiet hadde lenge visst at leietakeren var noe for seg selv:

11. januar i år gikk de til aksjon mot en estisk hallikliga. De oppdaget raskt at mannen de mente styrte jentetrafikken i Bergen, en 42-årig ester, også hadde andre jern i ilden: Han hadde leid et lagerområde på Hylkje.

Men etterforskerne fikk ikke med seg alt: De trodde plassen bare ble brukt til å lagre opp gamle utslitte bildekk som skulle kjøres til Estland for regummiering eller direkte videresalg.

Flere lass i år og i fjor

Bergens Tidende vet at politiets etterforskning også avdekket at 42-åringen hadde sendt hele vogntog fra Hylkje til Estland.

— Det har vært flere vogntog her, både i år og i fjor, bekrefter Terje Sundland, eieren av lagerbygningen på Hylkje.

Også han trodde esterne kun brukte bygget til å lagre gamle bildekk. Berget av brukte klær har han ikke lagt merke til.

— Jeg så dem først i går, og har ikke anelse om hva disse folkene har drevet med, sier Sundland.

Han bekrefter at det er den halliksiktede 42-åringen som leier lagerbygget.

Nesten 12 tonn i manko

I går ettermiddag havnet posene på Fretex' lager på Midtun.

— Det ser ut til å være mellom ett og to tonn klær. Verdien er vanskelig å anslå, sier produksjonsleder Terje Blindheim.

Fretex har fått tilbake noe, men slett ikke alt tøyet sitt. Terje Blindheim frykter at flere tonn er på avveie, eller rettere sagt; i Estland.

— Om vi sammenlikner årets fem første uker med fjorårets, har vi fått inn betydelig mindre klær. I gjennomsnitt har vi fått inn 2300 kilo mindre ukentlig.

Tror tyveri er forklaringen

Fretex i Bergen «savner» med andre ord hele 11,5 tonn klær bare i år. BT kjenner til at den estiske ligaen har tømt containere i flere måneder.

— Vi har ikke sammenliknbare tall for 2003, så jeg kan ikke si sikkert om vi har fått inn mindre enn normalt over en lengre periode.

— Kan det være tilfeldig at dere fikk inn mindre klær?

— Vel, januar er vanligvis en veldig god måned for oss. Folk kaster mye etter jul. I år var givergleden ekstraordinær på grunn av flodbølgekatastrofen. Jeg tror forklaringen er tyveri, sier Bjelland.

I gjennomsnitt får Fretex ukentlig inn cirka 20 tonn klær i Bergen og omegn. I år har tallet vært nede i 14. Ingen pågrepet

Like etter at Bergens Tidende var på gaten i går, startet politiet full etterforskning. Flere politistasjoner og lensmannskontorer er involvert, og det hele blir koordinert av lensmannen i Fana.

— Vi har gjennomført en ransaking med bistand fra politiet i Arna og Åsane, og det er tatt beslag i klærne, sier lensmann Norvald Visnes i Fana.

Ingen var i går kveld pågrepet i saken.

I tillegg til Bergens Tidendes observasjoner på Lagunen og i Fyllingsdalen søndag, har også politiet på Askøy registrert tyveri fra Fretex-beholdere.

— Fredag ble noen personer observert idet de fisket etter klær fra containeren. De kjørte en rød varebil, sier lensmann Odd Dale.

Det samme gjorde de estiske tyvene BT tok på fersken.

GAMLE DEKK: Politiet trodde inntil i går at lageret bare ble brukt som oppsamlingsplass for tusenvis av gamle bildekk, tenkt for salg i Estland. Førstebetjent Rune Tveit fotograferte i går esternes lager på Hylkje.
HENTEJOBB: Sjåfør Atle Larsen fikk jobben med å lempe de mange hundre sekkene med stjålet tøy over på Fretex-bilen og kjøre varene fra lageret på Hylkje til mottakssentralen på Midtun. Totalt var det mellom ett og to tonn tøy.<br/>Foto: JAN M. LILLEBØ