Nå er en 34 år gammel mann dømt til tre års forvaring i Nordre Vestfold tingrett for seksuell omgang med barn under 16 år. Han er også dømt for å ha forledet barn under 16 år til å utvise seksuell krenkende eller annen uanstendig adferd ved å få dem til å sende nakenbilder av seg til ham.

I 2007 ble mannen fra Sunnmøre dømt til fengsel i ni år for seks voldtekter og flere tilfeller av seksuell omgang med mindreårige.

«Noe vågalt»

Han begynte å sone i fengsel i Ålesund, men ble flyttet til Berg fengsel i Tønsberg i 2009. Der fikk han flere permisjoner og skaffet seg adgang til internett mens han fortsatt satt på cellen. I august 2011 la han ut denne meldingen på en fiktiv Facebook-profil:

«Er på jakt etter modeller og aktører jeg, for et australsk prosjekt jeg er med i. Noe vågalt men full anonymitet, svært, svært godt betalt, og med gode kontakter. Intr. så send gjerne en meld. eller legg meg til. Ikke intr. i det hele tatt. si bare i fra. Ha en super dag. klem Solgunn».

Sårbare ungdommer

Seks jenter sendte utfordrende bilder av seg selv til mannen, som de altså trodde var en kvinne i modellbransjen. To av dem er fra Bergen.

Ellen Eikseth Mjøs er bistandsadvokat for bergensjenten.

— Kontakten med samtlige jenter omhandlet i dommen ble opprettet via nettet mens domfelte satt i fengselet. Bildene ble sendt til domfelte i fengselet, og avtalen med jentene han forgrep seg på den dagen han ble løslatt, ble gjort fra fengselet. Dommen viser også med all tydelighet hvor sårbar unge kan være i forhold til nettbruk, og at det er umulig å vite hvem man egentlig har opprettet kontakt med, sier Ellen Eikeseth Mjøs, som er bistandsadvokat for den ene bergensjenten.

Reagerer sterkt

31. august 2011 fikk mannen hjemmesoning og bodde på et småbruk i Østerdalen. Den dagen møtte han to av jentene som hadde besvart Facebook-meldingen hans. De trodde de skulle være med og «øve på filminnspillingen». I et skogsholt på Østlandet hadde han seksuell omgang med dem etter at han hadde satt bind foran øynene på dem. Vitner varslet politiet, og mannen ble pågrepet og satt tilbake i fengsel.

— Han ble domfelt til 9 års fengsel i 2007, for blant annet seks voldtekter og syv tilfeller av seksuell omgang med barn under 16 år. Ved flere tilfeller skaffet han seg seksuell omgang ved misbruk av avhengighetsforhold etablert via internett. Da reagerer jeg på at det gis anledning til hjemmesoning i 2011, og at han på vei til hjemmesoning, samme dag som han løslates, forgriper seg grovt seksuelt på to unge jenter, sier Ellen Eikeseth Mjøs.

— Jeg ba om tre års forvaring, noe retten er enig i. Jeg mener dommen er korrekt, sier statsadvokat Kjetil Omholt.

For dårlig kontroll

- Hva tenker du om at en voldtektsdømt mann kan sitte på cellen med tilgang til internett?

— Kriminalomsorgen har uttalt at kontrollen har vært for dårlig. Det er jeg enig i, svarer statsadvokaten.

Jentene som ble utsatt for overgrepene har fått til dels store psykiske problemer, ifølge dommen. Der heter det også at retten «har lagt vekt på den utspekulerte måten tiltalte har oppnådd kontakt med jentene på, og at han fremgangsmåte var godt planlagt»,

Mannen er dømt til å betale til sammen 400.000 kroner i erstatning til de åtte jentene.