— Det kunne blitt en katastofe for det historiske Skånevik, sier Ragnvald Larsen, som eier bygget rett over gaten for huset som brant .

Larsen ble oppringt av en privat nabo like før klokken seks. Han kjørte de få minuttene til Skånevik sentrum. Der ble han stående og se at flammene og gnistene truet bygget han eier, uten å kunne gjøre noe.

— Da jeg kom til stedet, smeltet takrennene, malingen krøllet seg og vinduene sprakk. Det var like før huset mitt tok fyr.

Så kom en vindrosse, som førte flammene bort. Like etter kom brannvesenet til og fikk satt på vann. Da var huset til Larsen berget.

Ragnvald Larsen er kritisk til brannberedskapen i Skånevik, som har et sentrum der gamle, store trehus står tett. Etter Lærdalsbrannen tok han opp dette med Etne kommune. Nattens hendelser har forsterket skepsisen til Larsen.

Merket røyklukt

Bjørg Olsen er nærmeste nabo til brannhuset. En elv renner mellom de to byggene. Julaften ble Olsen sittende oppe lenge. Like før klokken seks kjente hun røyklukt fra et åpent vindu og oppdaget at røyken kom fra nabobygget.

— Jeg ringte 113, mens sønnen og svigersønnen sprang bort for å sjekke om det var noen hjemme, forteller hun.

Da var det åpen ild inne i nabohuset. De to ga opp forsøket på å komme opp til andre etasje, der det til vanlig bor en familie med to små barn. Første oppringing ble gjort klokken ti på seks. Tidspunktet bekreftes av politiet i Haugalandet og Sunnhordland.

- Det regnet gnister

Ganske snart sto flammene opp fra taket hos naboen. Brannvesenet kom ikke, så Olsen ringte igjen.

— Det var så kaotisk her, så jeg vet ikke sikkert hvor mange ganger jeg ringte.

Hele huset ble vekket og påkledd. Etterhvert ble brannen så voldsom at de valgte å rømme til en slektning i nabolaget.

— Det regnet gnister over oss og røyken var intens. Vi kunne ikke oppholde oss hjemme, sier hun.

Hennes mann ringte den lokale brannsjefen. Han var da ikke varslet.

Olsen sier det gikk nærmere 40 minutter fra hun ringte første gang til brannvesenet kom på plassen.

- Trodde det var Etne

FORSINKET: - Det er beklagelig at det var forvirring om hvor vi skulle. Vi liker det definitivt ikke og kommer til å ta det opp med AMK, sier brannsjef Morten Svandal.
Privat

Brannsjef Morten Svandal avviser at de var 30 minutter forsinket til brannstedet. Han sier det først var forvirring om hvor det brant.— Etter hvert ble det klart at det var i Skånevik brannen hadde brutt ut. Det tar rundt 25 minutter å kjøre fra Etne til Skånevik, så vi var bare et par minutter forsinket, sier Svandal.

Det var 110-sentralen som slo alarm om at brannen var i Etne i stedet for i Skånevik, noe som forsinket operasjonen med flere minutter.

Svandal tror uansett ikke huset kunne vært reddet.

— Men det er beklagelig at det var forvirring om hvor vi skulle. Vi liker det definitivt ikke og kommer til å ta det opp, sier Svandal.

- Feilvurdering

Forvirringen rundt hvor det brant, oppsto hos brannvesenets 110-sentral for Haugalandet og Sunnhordland. Loggen der og loggen til politiet forteller om følgende hendelsesforløp:

  • Brannen ble varslet på 113 til AMK klokken 05.50.
  • AMK foretok da et såkalt trippelvarsel til politi og brannvesen.
  • Vaktoperatøren på 110-sentral glippet på geografien og slo full alarm hos brannvesenet i Etne i stedet for i Skånevik.
  • Ganske straks ble feilen oppdaget. En kollega kom til og ringte AMK for å sjekke stedsnavnet.
  • Klokken 05.57 ble det sendt ut alarm til brannvesenet lokalt i Skånevik. Denne alarmen ble gjentatt klokken 06.00, via det nye nødnettet.
  • Klokken 06.10 var det første brannbilen på plassen. Det lokale brannvesenet kom først.
  • I loggen står det at befalet snakket med huseier klokken 06.14 og fikk klarlagt at ingen befant seg i det brennende bygget.
  • Det ble gjort en feilvurdering, som gjorde at varslet til det lokale brannvesenet ble forsinket med seks-syv minutter, bekrefter vaktleder Helge Danielsen ved 110-sentralen.