EIRIK DAMSGAARD

— Det ser ut til at Bergen kommune mener det moralske ansvaret slutter ved kommunegrensen. Det er helt uakseptabelt, sier advokat Halvard Helle.

Beretninger fra dem som ble plassert på Christian Michelsens Barnehjem i Os, forteller om systematisk mishandling som har satt varige spor.

Sekretariatet for erstatningsutvalget har fått nærmere ti henvendelser fra tidligere barnehjemsbarn på Christian Michelsens barnehjem i Os.

Også bergensere som ble sendt til Voss og Østlandet har henvendt seg.

Men alle får vedtak som avviser erstatning.

Sendt 2 mnd. gammel

— Jeg sier «takk» for at Garnes-guttene fikk gjennomslag. Men det sitter flere av oss som er skadet, og ikke fikk rett til et liv med utdanning, kjærlighet og harmoni, sier Sigurd Løvli (53) fra Bergen.

To måneder gammel ble han sendt til Christian Michelsens barnehjem i Os, eller Mobergslia, sammen med sin søster. Søsteren utga på 80-tallet en bok der den tøffe oppveksten på barnehjemmet er skildret.

Løvli kan ikke vente seg erstatning fra Bergen kommune. Hans egen ankesak ble endelig avvist under erstatningsutvalgets første møte.

— Dette er en politisk sak. Jeg er født i Bergen, regner meg som bergenser - men ble sendt til Os som spedbarn. Å få nei er et nytt slag i fjeset, mener Løvli.

Han fikk statlig billighetserstatning på 90-tallet.

— Det er ikke bare snakk om penger, men oppreisning, sier han.

- Har et poeng

I erstatningsordningen som er laget av bystyret i Bergen, er et av vilkårene at institusjonen må ha ligget innenfor dagens grenser for Bergen kommune. Sekretariatsleder Birgitte Gullestad opplyser at de har undersøkt Christian Michelsens barnehjem på bakgrunn av alle henvendelsene fra tidligere barnehjemsbarn.

Ifølge Gullestad går Christian Michelsens Barnehjem går igjen i mange av de erstatningssakene som er komet inn til utvalget.

— Vi har hittil fått inn ca. 10 krav om erstatning fra personer som har vært plassert ved denne institusjonen. Det er snakk om langvarige opphold. Men disse søknadene faller utenfor regelverket, sier Gullestad.

Etter at søknader som gjaldt Christian Michelsens Barnehjem begynte å komme inn, gikk sekretariatet til arkivene.

— Vi fant da ut at denne institusjonen ble gitt til Hordaland fylke som gave fra Christian Michelsen. Vi har fått bekrefter at Hordaland fylke, og senere fylkeskommunen, hadde driftsansvaret fra 30-tallet. Bergen kommune hadde ikke noe ansvar. Slik er det også for institusjoner i andre kommuner, som på Voss, i Lindås og på Østlandet, som også fikks endt over barn fra Bergen, sier Gullestad.

Et nytt nasjonalt ekspertutvalg er også i gang med å kartlegge hele barnehjemssektoren i Norge 1945-1980. Blant spørsmålene som vil bli avklart er om det skal foreslås en særskilt nasjonal erstatningsordning.

UTENFOR ORDNINGEN: To måneder gammel ble Sigurd Løvli sendt til barnehjem i Os i 1952. Der ble han i ti år. - Jeg kunne ikke avgjøre hvor jeg havnet, sier 52-åringen, som synes Bergen kommune burde være mer romslige.<p/>FOTO: TOR HØVIK