I går åpnet utstillingen «Se et DOBAG-teppe bli til». DOBAG er navnet på et «hjelp-til-selvhjelp»-prosjekt med base i Tyrkia. Kvinner organiserer seg i små foretak som produserer tepper. De er basert på gamle mønstre og naturfarger, og importeres kun til utlandet.

— Slik får kvinnene en høyere pris for teppene. De får en sikker inntekt og økt velstand, noe som også øker kvinnenes status i det tyrkiske samfunnet.

Se teppet bli til

Cennet Deneri er leder for et slikt kvinnekooperativ. Gjennom hele utstillingsperioden skal hun veve et typisk DOBAG-teppe.

— Vi inviterer publikum til å se hvordan kunstverket vokser frem, sier Eckhart Schroeter. Han er hovedimportør for Skandinavia.

— Jeg begynte med åtte DOBAG-tepper for femten år siden, sier Schroeter. Nå har prosjektet fått et eget galleri også i Bergen.

Tradisjonelle motiv

Gallerieier Jorunn Sollid forelsket seg i teppene på en studietur til Tyrkia.

— Der møtte jeg Cennet Deneri. Da hun inviterte meg til å bo hos henne, sa jeg ja. Selv om jeg ikke snakker tyrkisk, kommuniserer vi med mimikk og tegnspråk.

Deneri har også besøkt Sollid i Stryn, i forbindelse med en utstilling.

Frem til 24. mars vil Cennet Deneri skape et teppe på sin egen vevstol og demonstrere spinning og karding med originale redskaper.

— Teppet jeg vever nå skal ha stjernemotiv, med et trekantet mønster på toppen. Det er et tradisjonelt motiv vi bruker i moskeene våre, smiler Deneri.

Teppetradisjonene hun bygger sin virksomhet flere hundre år gamle. Nå gir den gamle kunnskapen om naturfarger og veving inntekt til de tyrkiske kvinnene, deres familier og leverandører.

NATURFARGER: Cennet Deneri bygger på tradisjonelle mønstre og gamle fargeteknikker når hun vever.
FOTO: KNUT STRAND