Datteren Karoline (12) står og overhører intervjuet BT har med faren. Hun vet godt hva et selvmord er. En gang venninnen var på overnattingsbesøk hørte de skriket til en som kastet seg utfor broen.

— Jeg er redd om natten for at noen skal hoppe. Mennesker er dumme som gjør dette og jeg blir irritert når noen hopper over. Men jeg kan jo ikke hjelpe, for det skjer så utrolig ofte, sier hun.

En del av hverdagen

Familien Gjerde har tre barn i huset og bor helt oppunder Sotrabrua i Drotningsvik. Broen er en del av hverdagslivet deres, på godt og vondt.

— Vi har bodd her i 20 år. Hvert år ser vi mellom åtte og ti personer som kaster seg over gjerdet på broen, forteller Øystein Gjerde som synes det er tragisk hvis de som naboer til broen skulle slutte å reagere og slutte å bry seg.

Han og naboene blir ofte kontaktet av politiet som har fått telefoner om folk som hopper fra broen. De spør om han har sett hoppet og hvor vedkommende landet. Gjerde har en gang vært med på å finne en mann som overlevde selvmordsforsøket. Han landet i myren ikke langt fra huset deres og brakk begge beina.

— Hva sier du til barna når dette skjer?

— Tja... hva søren skal man si da? Jeg pleier å sende barna inn når en hopper står på broen. Jeg sier at de som tar selvmord er syke og trenger hjelp. Men barna er ikke dumme.

Etterlyser gjerde

Øystein Gjerde forteller at det begynner å bli mange barn i byggefeltet som ligger like ved Sotrabrua og han er overrasket over at hans tre barn er blitt så rolige som de er, til tross for det de har vært vitne til.

— Men vi bor godt her. Det viktigste for meg er sikkerheten for dem som ferdes over broen. Jeg tror mange selvmord kunne vært unngått dersom gjerdene blir forlenget sånn at de må kave litt for å komme over. For meg virker det som om mange av dem som hopper gjør det på impuls, sier Gjerde.

Han utdyper med å fortelle om fulle folk som går over broen på nattetid som sannsynligvis får innfallet der og da.

Oppgitt over veivesenet

Gjerde og naboene har ofte ringt til veivesenet.

— Vi blir møtt med en negativ holdning med svar som «hopper de ikke her, så finner de et annet sted». Da mener jeg de får lage høyere gjerder andre steder også, sier trebarnsfaren.

Ifølge Øystein Gjerde og svogeren, Arne Bratland, som også bor i huset, har tallet på selvmord fra Sotrabrua avtatt noe etter at Askøybroen ble bygget.

Men det er ingen trøst for bronaboene.

ý Det er dårlig at veivesenet ikke vil gjøre det lille ekstra. Det handler om å redde liv.

<b>HOPPER PÅ IMPULS:</b> For meg virker det som om mange av dem som hopper, gjør det på impuls, sier Øystein Gjerde (t.v) som sammen med nabo Arne Bratland ikke lenger ønsker å være vitner til de mange selvmordshoppene på Sotrabroen. (FOTO: EIRIK BREKKE)
EIRIK BREKKE