— Vaskemaskinen går som en klokken fortsatt og mange gjør store øyne når de ser den, forteller Kystmuseets leder Bjørg Christophersen. Sammen med henne og Evy Johannesen ved museet får jeg oppleve vidunderet ved selvsyn.

Smart konstruksjon

Maskinen er enkelt og smart. På en solid ramme hviler en avlang trommel. Vi merker oss at den er laget i tre, slett ikke i metall som alle nymotens vasketromler.

Motoren er godt festet i rammen. To store hjul er godt synlig, likeledes reimene som drar hjulene i gang. Vaskemaskinen ruller og går med en gang Evy setter i kontakten. Sidene går opp og ned. I sin tid har de sørget for at klærne beveget seg inne i maskinen og ble skinnende rene.

Men å vaske klær i maskinen i dag, vil være et håpløst prosjekt. Bordene er tørre og det er store gliper mellom dem. Det er lenge siden de trutnet ved jevnlig bruk. Proppen står fortsatt i trommelen, men i dag ville vannet renne kjapt ut lenge før noen rakk å tenke på proppen. Bjørg Christophersen forteller at vaskemaskinen er laget etter en modell som ble produsert hos Trygve Kverneland på Bryne. Den ble kalt «8-vaskeren».

Da de første vaskemaskinene kom, var det bare få som hadde råd til å skaffe seg en. Og det var rasjonering av disse nymotens oppfinnelser. Bare de som hadde mange i husholdningen, fikk lov til å skaffe seg en.

Da var det en stor fordel å lage en selv. Dyktig var den karen som klarte kunststykket. Hun som fikk vaskemaskinen, døde for tre år siden. Kystmuseet er glad for å ha fått den.

Fast utstilling

Kystmuseet ligger i Ovågen i Øygarden, tre kvarters kjøring fra Bergen sentrum. I hovedbygningen finnes den faste utstillingen «Hav og vind - jord og ild», som tar for seg energi og ressursbruk gjennom 10.000 år langs kysten.

Museet er reist ved den gamle dampskipskaien. I noen av naustene som hører til museet, er det laget en utstilling av eldre båter og fiskeutstyr fra regionen.

I sommer har museet åpent hver dag fra klokken 11.00 til 15.00 og fra klokken 12.00 til 17.00 på søndager.