Denne uken har SAS installert et nytt system på Flesland. Nå kan du selv identifisere deg, sende bagasjen av gårde og gå om bord i flyet uten hjelp fra ansatte.

Atikkelen fortsetter under videospilleren.

— Det er ikke nødvendig å vise legitimasjon på innenlandsreiser hvis du har bagasje. Da bruker man fingeridentifikasjon, forteller Kristin Larsen Børhaug, vaktsjef i SAS Ground Service.

I tre dager har de nye maskinene vært i bruk på Flesland ved siden av den vanlige innsjekkingsmetoden hvor du blir møtt av en person bak skranken.

- Sikkert

Før måtte man identifisere seg for en person bak skranken, men er det nok at du selv skanner fingeren når du leverer bagasje og når du går om bord i flyet. Datasystemet er ikke koblet opp mot en avtrykksdatabase, men sjekker bare at alle som sender bagasje også reiser selv.

— Internasjonale sikkerhetsbestemmelser sier at vi må vite at personer som sender bagasje også befinner seg på flyet. Folk kan ta feil av et legitimasjonsbilde, men fingeravtrykk er så sikkert som vi kan få det, sier informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen.

- Men da kan dere ikke være sikker på at personene som reiser er den samme som har kjøpt billetten?

— Tidligere hadde vi flere aldersbestemte priskategorier som honnør- og studentbilletter. Vi har fortsatt ungdomsbilletter, og hvis personalet har grunn til å tro at folk reiser på uriktig billett kan de fortsatt spørre etter legitimasjon, sier Johansen.

Mindre køer

Informasjonssjefen regner med det vil bli mindre køer på Flesland etter hvert som flere velger å bruke det selvbetjente systemet.

— Dette har vi god erfaring med fra Tromsø og Trondheim hvor systemet er på plass. Når alt er på plass i Bergen vil vi også installere systemet i Stavanger og Oslo, sier han.

Bruker du fingeren når du sjekker inn?